Британският премиер Борис Джонсън каза днес на председателя на Европейския

...
Британският премиер Борис Джонсън каза днес на председателя на Европейския
Коментари Харесай

Борис Джонсън иска да отпразнува Хелоуин с Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън сподели през днешния ден на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, че не желае ново отсрочване на Брекзит, изразявайки убеденост, че към момента може да прокара съглашението за овакантяване на Европейски Съюз през Народното събрание до 31 октомври, сподели политическия представител на премиера, представен от Ройтерс.

Запитан дали министър председателят счита, че може да прокара съглашението до 31 октомври, представителят сподели: " Това беше посланието, което министър председателят изпрати на Доналд Туск тази заран ".

" Пределно ясно е, че обществото желае това да се случи... те желаят Брекзит да се случи... Ние доста ясно посочихме, че бихме желали Брекзит да стане факт до 31 октомври ", добави той, написа Блиц.

Въпреки това водачите на Европейски Съюз към този момент са в развой на разискване на изискванията за вероятно удължение на периода за Брекзит, който изтича на 31 октомври, съобщи Ройтерс. Ако те не съумеят да се спогодят за това непряко посредством контакти с Доналд Туск, може да се наложи незабавна среща на върха на Европейски Съюз още в петък, сподели през днешния ден ирландският министър председател Лио Варадкар.

" Ако е налице консенсус, можем да създадем това посредством писмена процедура. Ако обаче липсва консенсус, ще би трябвало да се свика среща на Европейския съвет, евентуално в понеделник или даже още в петък, с цел да обсъдим дали ще дадем удължение или не, за какъв период и при какви условия ", сподели Варадкар пред Народното събрание в Дъблин.

" Ирландското държавно управление, несъмнено, постоянно е казвало, че ние желаеме да избегнем риска от Брекзит без съглашение и това е методът, който ще възприемем ", добави ирландският министър председател.

Той изрази вяра, че английският парламент ще работи с рационална скорост за привършване на процеса по разискване и гласоподаване на съглашението, реализирано сред Джонсън и Брюксел.

Ирландският външен министър Саймън Ковини сподели изказване в Белфаст, че съгласно него на Англия ще бъде препоръчано " гъвкаво отсрочване ", което ще даде опция на Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз много преди посочения нов краен период.

Първо обаче трябвало да се получат мненията на всички страни членки на Европейски Съюз и да се види дали техните водачи няма да издигнат някакви въпроси, добави той.

Германия няма да се опълчи на каквото и да е предложение на Европейски Съюз да се позволи продължение на периода за овакантяване на Англия след 31 октомври, сподели през днешния ден представителят на немската канцлерка Ангела Меркел.

" Не мога да предвидя изхода от консултациите, само че мога да кажа от името на федералното държавно управление, че Германия няма да постави преграда пред вероятно удължение ", сподели Щефен Зайберт, представен от Ройтерс.

Говорител на английските лейбъристи сподели през днешния ден, че техният водач Джереми Корбин ще се запознае с детайлите на всяко препоръчано отсрочване, с цел да е сигурен, че се изключва рискът от Брекзит без съглашение, преди да реши дали да поддържа свикването на предварителни парламентарни избори.

Той направи това изказване поради предизвестието на премиера Борис Джонсън, че в случай че Европейски Съюз предложи на Лондон отсрочване на Брекзит за края на януари, то той ще отдръпна законопроекта за ратификация на съглашението с Брюксел и ще изиска привикване на избори, с цел да се избегне задънена улица за Брекзит.

" Ние ще подкрепим свикването на избори незабавно щом бъде снет рискът от безреден Брекзит (без споразумение), и това ще зависи от съответните условия в предлагането на Европейски Съюз. Ще ни е нужно нещо, което има юридическа мощ ", сподели представителят на лейбъристите.

Според него едно от опасенията на лейбъристката съпротива е, че държавното управление има пълномощието да насрочи дата за избори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР