Британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън и Джонсън с подход срещу Русия и Китай на база ценностите на САЩ и Британия

Британският министър председател Борис Джонсън и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се съгласиха, че методът към Русия и Китай би трябвало да се основава на общите полезности, споделяни от Лондон и Вашингтон . Това заяви в сряда представителят на Джонсън след диалози сред двамата политици в Белия дом, оповестяват БиБиСи и ТАСС.

" Премиерът и президентът разискаха редица интернационалните тематики, в това число Китай и Русия. Те се споразумяха, че Обединеното кралство и Съединените щати ще възприемат метод със споделени полезности по тези въпроси ", се споделя в изказване на представителя на Даунинг Стрийт.

Джонсън чака с неспокойствие оповестената по-рано " среща на върха за демокрацията " на Байдън на 9-10 декември, " която ще помогне за реализиране на интернационалните дейности ".

Ще бъдат прегледани три съществени тематики: отбрана против авторитаризъм, битка с корупцията и ценене на правата на индивида .

В подтекста на споделените полезности Джонсън и Байдън загатнаха ново партньорство за сигурност сред Австралия , Обединеното кралство и Съединени американски щати - АУКУС. " Президентът и министър председателят се съгласиха, че, оповестено предходната седмица, ясно въплъщава споделените полезности на Обединеното кралство и Съединени американски щати и техния метод към мира. Те подчертаха значимостта на ролята, която този съюз ще играе за насърчаването на мира и непоклатимост в света и потреблението на компетентността на британците, американците и австралийците за разрешаване на бъдещи провокации ", се споделя в официалното съобщение.

Като част от съглашението, по-специално Австралия възнамерява да построи минимум осем нуклеарни подводници , употребяващи американски и английски технологии, първата от които ще влезе в употреба през 2036 година, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети .

На фона на договорката за подводници, Париж разгласи неотложно евакуиране за консултация на своите посланици от Съединени американски щати и Австралия .
 Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия
Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - нуклеарни, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Джо Байдън е омаловажил възможностите за комерсиална договорка с Англия след Брекзит , след диалози с Джонсън в Белия дом. Даунинг Стрийт съобщи, че целта към момента е сключването на договорка единствено със Съединени американски щати.

По информация на БиБиСи схваща, в този момент английските министри обмислят да се причислят към действителен търговски пакт за Северна Америка, вместо да подхващат обособена договорка .

Обединеното кралство и Съединени американски щати също , сигурността и изменението на климата по време на 90-минутната среща. Даунинг Стрийт съобщи, че двамата водачи " са се съгласили да продължат да работят за бъдещо съглашение за цялостна свободна търговия ".

Джонсън обаче по-рано също омаловажи възможностите за реализиране на договорка със Съединени американски щати преди идващите общи избори, като съобщи: " Американците договарят доста мъчно ".

Говорейки пред кореспонденти в Овалния кабинет преди диалозите, Байдън сподели, че двамата ще обсъдят търговията " малко ". Сделката би насърчила търговията, като я направи по-евтина - нормално посредством понижаване или унищожаване на налози - цени.

Източник разяснява, че Англия може да договаря за влизане в съществуващо комерсиално съглашение сред Съединени американски щати, Канада и Мексико - известно като USMCA - основано откакто някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се откза от НАФТА.

" Има доста разнообразни способи да се направи това ", сподели източникът. " Въпросът е дали американската администрация е подготвена. Топката е в полето на Съединени американски щати. За танго са нужни двама . "

Даунинг Стрийт съобщи, че Джонсън и Байдън са съгласни, че би трябвало да се употребяват всички дипломатически и филантропични способи, за да се предотврати утежняването на изискванията в Афганистан . Лидерите обявиха, че всяко интернационално самопризнание на талибаните би трябвало да зависи от групата, в случай че зачита правата на индивида.

Това се случва на фона на настояването на талибаните да се извърнат към международните водачи на срещата на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк тази седмица.

Преди срещата Байдън насочи ново предизвестие към Обединеното кралство, че мирът в Северна Ирландия не би трябвало да бъде заплашен вследствие на затруднения, породени от Брекзит .
 Европейски Съюз отхвърли на Лондон да предоговаря протокола за Северна Ирландия
Европейски Съюз отхвърли на Лондон да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Според вицепрезидента на Европейска комисия решения може да се намерят в границите на протокола

Байдън даде да се разбере, че има терзания по отношение на ирландската граница , на фона на продължаващите проблеми със Северноирландския протокол - съглашението, което оказва помощ за попречване на инспекции по границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия.

Срещата, която се организира в коридорите на срещата на върха на Организация на обединените нации, включва и обичайната замяна на дарове.

Байдън даде на премиера фотография в рамка от първата им среща в Корнуол на срещата на Г-7 през юни, както и часовник от Белия дом , съгласно публични лица.

Джонсън даде на президента подписан образец от книга, написана от английския астронавт Тим ​​Пийк , с надпис, изразяващ очаквания да " припомня за това, което се борим да спасим , до момента в който нашите страни дружно се оправят с изменението на климата ".

Подаръкът на премиера идва седмици преди срещата на високо ниво по климата COP26, която се преглежда като решителен миг за преодоляване на изменението на климата.

до 11,4 милиарда $ до 2024 година Джонсън разяснява че Съединени американски щати демонстрират " голям принос " към задачата от 100 милиарда $, които страните да съберат.
 Reuters: Силов състезател или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо
Reuters: Силов състезател или пуделче? Отношенията Британия-САЩ и срещата БоДжо и Джо

За Байдън алиансът AUKUS е фокусиран върху прагматична нужда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР