Британският премиер Борис Джонсън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия

...
Британският премиер Борис Джонсън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия
Коментари Харесай

Джонсън и Корбин кръстосаха шпаги за Брекзит в последния предизборен дебат

Британският министър председател Борис Джонсън и водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин влязоха в борба на последния избирателен спор, предаван по Би Би Си, предадоха международните организации, заяви Българска телеграфна агенция.

Джонсън, който поддържа излизането на Англия от Европейски Съюз, се опита да показа съперника си Корбин по време на дебата като празнословец, който няма твърда позиция за Брекзит, което би провокирало още неустановеност в страната, съобщи Асошиейтед прес. Корбин пък подсети на феновете на дебата за съкращенията на разноските, подхванати от държавното управление на консерваторите, и сподели, че Джонсън е податлив да подписа комерсиална договорка със Съединени американски щати, която може да навреди на английските ползи.

Джонсън упрекна Корбин, че е некадърен да бъде водач, тъй като не е спрял антисемитизма в своята партия. Корбин пък съобщи, че некадърен на водачество е оня, който прави расистки мнения, както е правил Джонсън във вестници и списания.

Модераторът на дебатите по Би Би Си Ник Робинсън загатна, че гласоподавателите са изправени пред неосъществим избор сред двама непопулярни водачи. Това усещане беше засилено през вчерашния ден, когато двама някогашни министър председатели разкритикуваха техните лични партийни кандидати за премиерския пост. Бившият министър председател реакционер Джон Мейджър назова Брекзит " най-лошото външнополитическо решение, което е виждал в живота си ", до момента в който някогашният лейбъристки министър председател Тони Блеър прикани гласоподавателите да работят допустимо най-рационално по време на един " отблъскващ " избор.

Джонсън настоя за изборите през декември с вярата да завоюва болшинство в Народното събрание и да завърши с безизходицата за Брекзит. Той споделя, че в случай че консерваторите завоюват болшинство, той ще разполага с парламент, който ще ратифицира неговата договорка за Брекзит и ще извади страната от Европейски Съюз до новия краен период 31 януари следващата година. Лейбъристите пък дават обещание да договорят нова договорка за Брекзит, след това да дадат на гласоподавателите право на избор сред излизане от Европейски Съюз при тези условия или оставане в блока. Корбин съобщи, че ще бъде безпристрастен в този референдум, напомня АП.

По време на дебатите Джонсън го нападна за тази позиция, като сподели, че човек не може да договаря договорка, в случай че е безпристрастен по нея. " Не можете да сложите завършек на несигурността към Брекзит, в случай че не знаете каква договорка желаете да сключите ", сподели още Джонсън на Корбин. Той пък съобщи, че обещанието на Джонсън да реализира Брекзит звучи несериозно и кухо, тъй като напускането на Европейски Съюз ще бъде въведения към месеци или години на сложни търговски договаряния.

Корбин съобщи, че при държавно управление на Джонсън Англия ще излезе от Европейски Съюз, без да има връзки с никого и ще прекара години в опити да подписа нова комерсиална договорка със Съединени американски щати. Корбин добави, че това ще донесе на страната седем години цялостна неустановеност и продължителни загуби на работни места в производството и индустрията.

Джонсън обаче увери, че ще има много време за създаване на ново комерсиално партньорство освен с Европейски Съюз, само че и със страните по света, добавя Ройтерс.

Двамата политици размениха рецензии и по въпроса за сигурността в светлината на нападението предходната седмица в Лондон, когато мъж, лежал в пандиза за тероризъм, умъртви двама души в центъра на града. Джонсън се опита да показа Корбин, който отдавна води акции срещу войните и срещу нуклеарните оръжия, като мек по въпросите на сигурността политик. Корбин пък напомни съкращенията в полицията и измежду чиновниците в пандизите при ръководството на консерваторите, показва АП.

Партията на Джонсън даде обещание нарастване на публичните разноските, в случай че завоюва изборите, само че Корбин разкритикува Джонсън, че прави прекомерно раздути обещания, като да вземем за пример, че ще бъдат издигнати 40 нови лечебни заведения. Според него в тази цифра влизали доста съществуващи лечебни заведения, които просто ще бъдат ремонтирани.

По време на дебатите Корбин взе на прицел и уверенията на Джонсън, че няма да има нови инспекции на търговията сред Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след Брекзит. Сделката за развода, контрактувана от Джонсън с Европейски Съюз, планува Северна Ирландия да остане в сходство с европейските митнически правила и някои стандарти за стоките, с цел да бъдат избегнати инспекции по актуалната невидима граница с Ирландия, която е страна членка на Европейски Съюз. Търговски специалисти споделят, че това значи, че някои инспекции на артикули ще бъдат осъществявани в Ирландско море сред Англия и Северна Ирландия.

Лейбъристката партия сподели, че се е сдобила с конфиденциален документ на министерството на финансите, който споделя, че ще има митнически заявления и инспекции за сигурността сред Северна Ирландия и Англия, а и министърът за Брекзит Стивън Баркли преди този момент също сподели, че ще има някакви инспекции. Консервативната партия съобщи, че изтеклият конфиденциален документ е " бърза оценка ", а не подробен разбор. Джонсън още веднъж увери по време на дебатите, че няма да има нови инспекции. Той назова изтеклия конфиденциален документ цялостна нелепост, добавя Ройтерс.

Но Корбин съобщи, че ще има още други поверителни документи, като оня, който е изминал, които ще разкриват пагубното влияние на нездравословната договорка за Брекзит на Джонсън, съобщи Ройтерс.

В поверителния документ на министерството на финансите се споделя, че въздействието от договорката ще се показва в по-високи цени и 98 % от северноирландските експортьори ще имат компликации, с цел да се оправят с спомагателните разноски.

Агенция ТАСС изважда различен акцент от дебатите, а точно, че Корбин е заречен връщане на социализма във Англия, в случай че пристигна на власт, тъй като социализмът бил потвърдил своята успеваемост. Корбин е декларирал, че социализмът, когато се реализира с демократични средства, усъвършенства виталните стандарти на най-бедните пластове на популацията.

След края на дебатите допитване на ЮГав демонстрира, че 52 % от интервюираните считат, че Джонсън се е справил по-добре, а 48 % считат Корбин за победител в дуела, съобщи Ройтерс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР