Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се

...
Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се
Коментари Харесай

Лондон и Париж си обещаха тясно сътрудничество, въпреки кризата с подводниците

Британският министър председател Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха в телефонен диалог " да продължат да работят в тясно съдействие " макар напрежението, провокирано от дипломатическата рецесия с подводниците, заяви канцеларията на премиера, представена от Франс прес.

Двамата още веднъж потвърдиха значимостта на връзките сред Англия и Франция, уточни в официално съобщение представител на Джонсън, припомняйки " стратегическото значение на трайното двустранно съдействие в Индо-Тихоокенския регион и Африка ".

Разговорът сред Макрон и Джонсън, състоял се по самодейност на Лондон, имаше за цел да понижи напрежението сред двете страни след оповестеното на 15 септември стратегическо партньорство сред Съединени американски щати, Австралия и Англия, довело до отменяне на огромен контракт за доставка на френски подводници на Австралия. В знак на неодобрение Париж анулира среща тази седмица на френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли с английския й сътрудник Бен Уолъс.

Джонсън съобщи през днешния ден, че желае " да възвърне съдействието сред Франция и Обединеното кралство в благозвучие с общите полезности и общи ползи като климата, Индо-Тихоокеанския регион, битката с тероризма и така нататък ", уточни в официално съобщение френското президентство.

В диалога си двамата водачи са засегнали също деликатния въпрос за рекордния брой мигранти, прекосяващи нелегално Ламанша.

Според " Даунинг стрийт " Джонсън е удостоверил английската позиция, че би трябвало да се постави завършек на бизнеса с трафика на мигранти, който излага на заплаха живота на хора. Според канцеларията на премиера двамата водачи са се договорили за активизиране на съдействието в тази тенденция.

По данни на английската организация Прес асошиейшън от началото на годината до южното крайбрежие на Англия през Ламанша са се добрали над 14 000 мигранти - повече, в сравнение с за цялата предишна година (над 8000).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР