Британският премиер Борис Джонсън е подложен на нов натиск да

...
Британският премиер Борис Джонсън е подложен на нов натиск да
Коментари Харесай

В името на Бога, напуснете! Борис Джонсън под натиск за оставка

Британският министър председател Борис Джонсън е подложен на нов напън да подаде оставка след обвинявания, че е подвел депутатите за празненства по време на локдауна. Във вторник той още веднъж се извини в Народното събрание за позволените от него неточности, в това число " Партигейт ", само че не отговори на лавината от апели да се отдръпна от поста. Бунтът в редиците на неговата Консервативна партия се разраства – един от депутатите му трагично мина от страната на лейбъристите, а политическият деец Дейвид Дейвис, някогашен министър за Брекзит и доскорошен правилен съдружник на Джонсън, прикани премиера " в името на Бога " да си подаде оставката.

" Подобно на доста депутати от задните редици, аз прекарах седмици и месеци да пазя премиера против постоянно гневни гласоподаватели. Но аз чакам моите водачи да поемат отговорност за дейностите си. Вчера министър председателят стори тъкмо противоположното. За Бога, напуснете поста си! ", съобщи Дейвис.

Преди да стартира съвещанието на Народното събрание депутатът Крисчън Уейкфорд демонстративно напусна мястото в залата на Консервативната партия и се причисли към Лейбъристката. В претекстовете си той показва, че е отчаян от " управлението на премиера и позорното му държание през последните седмици " и че не вижда в негово лице нужния водач на страната.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър приветства този ход на Уейкфорд, само че останалите правилни на премиера консерватори го окачествиха като " ужасна неточност ".

Британците са вбесени от разкритията, че по време на локдауните в Англия, на " Даунинг стрийт " 10 е имало постоянно празненства, до момента в който на елементарните хора не се позволяваше да се събират, съобщи Ройтерс.

Премиерът към този момент на няколко пъти се извини поради празненствата. Той сподели, че за доста от тези събирания даже не е знаел нищо. А на празненство на 20 май 2020 година той е участвал, само че съобщи, че мислел, че става дума за работна среща.

За разлика от изявлението преди ден, в което Джонсън извинително обясняваше, че никой не му е споделил, че събирането на " Даунинг стрийт " е било в нарушаване на разпоредбите, във вторник министър председателят се държа много нападателно при явяването си в Камарата на общините.

Той не отговори на нито един от въпросите на депутатите от опозицията, които го засипаха с претенции за оставка. Някои непосредствено го нарекоха " измамник " и " шарлатан ".

Агресивно защитаващият се Борис Джонсън даде да се разбере, че няма желание да подава оставка и прикани за изчакване на резултатите от вътрешното следствие за " Партигейт ", водено от държавния чиновник Сю Грей.

Веднага след въпросите, Джонсън разгласи в Народното събрание облекчение на рестриктивните мерки против Covid-19 от по този начин наречения проект Б. Някои от тях, като наложителното носене на маски и рекомендацията за работа от у дома, отпадат от от на следващия ден, други през идната седмица, а самоизолирането – най-вероятно през март.

Отговаряйки на въпрос на народен представител от Либералдемократическата партия, Джонсън сподели, че към този момент се е извинил за " всички неточности, които са позволени " и прикани Народното събрание да изчака отчета за следствието по този въпрос.

Няколко английски медии оповестиха, че над дузина депутати от консерваторите на Джонсън са изпратили писма за съмнение на неговото управление.

За да провокират оборване на водачеството на Джонсън, обаче, е нужно 54 от 360-те депутати от Консервативната партия в Народното събрание да напишат писма, в които да изразят недоверието си към него. Писмата се адресират до специфична парламентарна комисия, която преглежда този въпрос. Сега 20 депутати, които завоюваха места в Народното събрание на изборите през 2019 година възнамеряват да пратят сходни писма до комисията, написа в. " Телеграф ".

Анализ на в. " Таймс " пък демонстрира, че 58 консервативни депутати са разкритикували до момента Джонсън, само че дали всички те ще пратят писма до специфичната комисия, не излиза наяве. Писмата са поверителни и само ръководителят на тази комисия знае какъв брой е точната им численост.

Прессекретарят на " Даунинг стрийт " съобщи, че Борис Джонсън е подготвен да се изправи срещи всеки избор на съмнение, пожелан от неговите депутати, както и че е подготвен да се бори на идващите парламентарни избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР