Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че като кмет на

...
Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че като кмет на
Коментари Харесай

Проверяват британския премиер Борис Джонсън за конфликт на интереси

Британският министър председател Борис Джонсън е упрекнат, че като кмет на Лондон е бил в спор на ползи. Става дума за познанството му с бизнес дама, за която се допуска, че е получила средства от страната. Случаят би могъл да докара до наказателно следствие против министър-председателя, съобщи Франс прес.

Според в. " Сънди таймс " Дженифър Аркюри - някогашна американска манекенка, насочила се към бизнеса, е получила с помощта на връзките си с Джонсън общо 126 000 лири (141 000 евро) държавни средства и привилегировано включване в публични търговски делегации, съобщи Българска телеграфна агенция.

Британският министър председател, понесъл след идването си на поста през юли не един мъчителен удар от страна на Народното събрание и правораздаването поради устрема си непременно да реализира Брекзита на 31 октомври, бе кмет на Лондон от 2008 до 2016 година

С оглед разкритията за връзките на Джонсън с бизнес дамата Управата на огромен Лондон сезира способния орган - Независимата работа за държанието на служителите на реда (IOPC), която да реши дали да се образува наказателно дело против някогашния кмет на Лондон. Проверката ще бъде осъществена от тази работа, тъй като като кмет за Джонсън са важали същите правила за държание като за служителите на реда, прецизира ДПА.

Благодарение на другарството си с Джонсън Дженифър Аркюри наподобява е могла да взе участие в търговски делегации и да се облагодетелства от спонсорски контракти, от които в противоположен случай тя и сдруженията й не биха могли да се възползват. Става дума за спонсорски контракт от 2013 година на стойност 10 000 лири (11 200 евро) и още един от 2014 година за 1500 лири (1700 евро) в интерес на " Иннотех ", компания на Дженифър Аркюри. Тя имала също по този начин опция да получи достъп до прояви в Сингапур, Малайзия и Ню Йорк.

Според " Сънди таймс " през 2014 година бизнес дамата е получила също така 15 000 лири (17 000 евро) държавни средства в границите на стратегия за поощряване на бизнесмени от чужбина да основават компании в Обединеното кралство. Тази година пък е съумяла да вземе 100 000 лири (112 000 евро) от фондове, предопределени за английски компании, макар че още веднъж се е преселила в Съединени американски щати. Последната сума обаче е била замразена от държавното управление.

Както Борис Джонсън, по този начин и Дженифър Аркюри отхвърлят да са направили нещо неправилно. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР