Британският премиер Борис Джонсън е изпаднал в ярост от изявление

...
Британският премиер Борис Джонсън е изпаднал в ярост от изявление
Коментари Харесай

Макрон и Джонсън са се скарали заради Северна Ирландия

Британският министър председател Борис Джонсън е изпаднал в гняв от изказване на президента на Франция Еманюел Макрон, който в хода на договарянията очи в очи в коридорите на срещата на върха на НАТО в Брюксел е загатнал, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство, написа The Daily Telegraph, базирайки се на свои източник в английското държавно управление.

Както разяснява изданието, Джонсън се опитвал да изясни на френския водач разочарованието си от Северноирландския протокол, като попитал Макрон какво би направил, в случай че бъде спряна доставката на салами от Тулуза в Париж.

Според наличната информация френският президент възразил, като споделил, че това е погрешно съпоставяне, защото Париж и Тулуза са част от една и съща страна. По този метод Макрон неправилно предположил, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство, се показва в публикацията.

Веднага след срещата Джонсън разговарял със своите помощници и изразил неразбиране от тази имитация на френския президент и по-късно загатна за коментара, когато сподели пред Sky News, че някои водачи би трябвало да си „ вкарат в главите “, че Англия е „ една страна “.

Тази неточност стана известна след диалозите в Корнуол, които Джонсън първо организира с Макрон, по-късно с немския канцлер Ангела Меркел, а по-късно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Както напомня изданието, Северноирландският протокол планува митнически надзор на стоките, които се движат от Англия в Северна Ирландия, с цел да се избегне появяването на „ твърда граница “ сред последната и Република Ирландия, членка на Европейски Съюз.

В момента Джонсън обмисля опцията за едностранно използване на член 16 от този протокол през идващите няколко седмици, като по този метод се отхвърля от използването на някои детайли от тази договорка с Европейския съюз, написа The Daily Telegraph.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР