Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото

...
Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото
Коментари Харесай

Росица Матева разкри защо британският посланик е бил на среща в ЦИК

" Британският дипломат в България участва на срещата в ЦИК, тъй като той ни оказа помощ да изпълним тази среща със " Смартматик ". Фирмата има централа в Лондон и посредством съдействието на посланика на можехме да изпълним тази среща, на която да участва представител на  " Смартматик ". До момента ние бяхме разменили много преписка по отношение на нуждата да се надгради софтуерът, който има страната, тъй като за първи път ще се гласоподава на общи локални избори с машини и би трябвало да бъде доработен и развъртян този програмен продукт. Единствените, които могат да го създадат, това са основателите на софтуера, а точно - " Смартматик ". ЦИК реши, че единствено с писма няма по какъв начин да се случи това. Трябваше да проведем този диалог, само че с цел да дойде някой от компанията, ни трябваше и съдействието на английския дипломат ".

Това изясни пред БНР Росица Матева, представител на ЦИК, по отношение на извършена по самодейност на Комисията среща, на която са били поканени и са участвали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев. 

Тя беше категорична, че срещата не е имала " назад във времето "  и добави:

" Посланикът на Англия участва единствено в това качество. Няма назад във времето. Разговорът беше извършен сред ЦИК и  " Смартматик ". Г-жа Мария Габриел и Асен Василев участваха от страна на държавното управление, тъй като изборите са работа на цялата страна, съгласно ЦИК са и въпрос на национална сигурност. Не е по силите единствено на ЦИК да се оправи с това. Изборният кодекс е планувал и много други органи, в това число Министерският съвет, да имат присъединяване в организацията на тези избори ".

По думите на Росица Матева софтуерът за изборите е благосъстоятелност на българската страна, само че с цел да бъде доразвит, ще би трябвало и съдействието на компанията " Смартматик ".

" Ще ни стигне времето за подготовка на локалните избори на 29-и октомври ", съобщи в предаването " Неделя 150 " говорителката на ЦИК и добави:

" ЦИК стартира подготовка за локалните избори незабавно след привършване на работа по изключителните парламентарни избори на 2-ри април ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР