Британският писател Салман Рушди, срещу чийто живот на 12 август

...
Британският писател Салман Рушди, срещу чийто живот на 12 август
Коментари Харесай

Салман Рушди остава частично сляп след опита за убийство

Британският публицист Салман Рушди, против чийто живот на 12 август беше осъществено нападение, е отчасти ослепял и може да работи единствено с едната ръка. Това оповестява неговият книжовен сътрудник Андрю Уайли за испанския вестник El Pais.

По думите на Уайли, неговият клиент е изгубил невъзвратимо едното си око, а дланта на ръката му не може да се движи, защото при атентата нервите там са били прерязани. При намушкването писателят е получил три съществени пострадвания във врата, а още 15 – в гърдите и торса. Рушди беше атакуван по време на негова лекция в щата Ню Йорк, в която той се е готвил да приказва по какъв начин Съединени американски щати се трансформират в леговище за хора на изкуството в заточение. Той бе незабавно превозен в болница и включен към инсталация за изкуствена вентилация на дробовете, а два дни по-късно беше освободен от нея, с цел да може още веднъж да приказва. Нападателят, разпознат като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, беше задържан.

Уайли, който е считан за най-влиятелния книжовен сътрудник в света, измежду чиито клиенти са Милан Кундера, Ясмина Реза, Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, както и наследниците на правата за така наречен Първо фолио на Шекспир, Хорхе Луис Борхес, Сол Белоу, Йосиф Бродски, Уилям Бъроуз и мнозина други, в изявлението, обещано по време на Панаира на книгата във Франкфурт, не прецизира дали Салман Рушди към момента е в болница. „ Не мога да дам информация за местонахождението му. Ще живее… Това е по-важното “, споделя той, написа " Сега ". На въпрос на журналиста дали офанзивата против Рушди толкоз години откакто Иран издаде фетва (смъртна присъда) против него значи, че живеем в изключително рисково време за свободата на изложение в света, Aндрю Уайли дава отговор: „ Мисля, че нападението бе нещо, което Салман и аз сме обсъждали в предишното: че главната заплаха, пред която той се изправи толкоз години след налагането на фетвата, е от инцидентен човек, който идва от нищото и го нападна. Не можете да се предпазите, тъй като е изцяло ненадейно и нелогично. Това беше като убийството на Джон Ленън “.

След покушението над Салман Рушди формалният представител на иранското външно министерство Насър Канани Чафи съобщи, че за случая са отговорни само самият публицист и неговите поддръжници. Както английският Guardian писа, аятолах Али Хаменей – нравствен лидер и висш водач на Иран, е изразил утвърждението си за нападението.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР