Британският писател Салман Рушди, който от години е обект на

...
Британският писател Салман Рушди, който от години е обект на
Коментари Харесай

Писателят Салман Рушди е бил нападнат в Ню Йорк 


Британският публицист Салман Рушди, който от години е обект на смъртни закани поради творчеството си, е бил атакуван по време на лекция в западен Ню Йорк, заяви Асошейтед прес.

Според кореспондент на организацията, станал свидетел на офанзивата, мъж е нахлул на сцената в института Чатокуа сега, когато Рушди е представян пред аудиторията, с цел да изнесе лекция. Нападателят му е нанесъл няколко удара с пестник или нож, след което е бил арестуван, а писателят - изведен.

Книгата на Рушди “Сатанинските стихове ” е неразрешена в Иран от 1988 година, защото доста мюсюлмани я считат за осквернение. Година по-късно починалият водач на Иран аятолах Рухола Хомейни издава фетва или декрет, призоваващ за гибелта на Рушди.
 Ирански дами държат трансперанти с надписи
За убийството на писателя имаше и препоръчана премия от 3 млн. Долара, напомня Блумбърг. Правителството на Иран от дълго време се е дистанцирало от указа на Хомейни, само че настроенията против Рушди остават.

През 2012 година полуофициална иранска религиозна фондация обаче увеличи премията за Рушди от 2,8 млн. на 3,3 млн. $.

Тогава Рушди отхвърли тази опасност, като сподели, че “няма доказателства “ хората да се интересуват от премията. Писателят е притежател на влиятелната премия за литература Букър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР