Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие

...
Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие
Коментари Харесай

Любов и наслада на Cinelibri - легенди и БГ филми

Британският публицист, кино сценарист и държавник Иън Макюън ще открие „ Синелибри “ с една от най-интригуващите литературни акомодации, създавани в миналото – „ На плажа Чезъл “. Събитието е на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Освен че е специфичен посетител в четвъртото издание на кино-литературния фестивал, Макюън ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

От 10 до 24 октомври „ Синелибри “ ще показа над 300 прожекции на 46 кино лентата с национални министър председатели, 5 галавечери, отдадени на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония.

Сред специфичните посетители на фестивала са режисьорът Беноа Жако и писателят Дрор Мишани, създател на „ Липсващото досие”.
 Липсващото досие Липсващото досие
На кино-литературния фестивал CineLibri 2018 " ще бъдат показани и литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две от тях стават мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година, оповестиха уредниците. Това е четвъртото издание.

Британският публицист, киносценарист и държавник Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни акомодации, създавани в миналото - „ На плажа Чезъл “. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с тържествена гала. Освен че е специфичен посетител на фестивала, Макюън ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което изяснява и мотото на фестивала – „ Любов сред редовете “.

Журито на фестивала е формирано от петима експерти с несъмнено интернационално самопризнание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, продуцент и притежател „ Златна мечка” от „ Берлинале “ (2018). Сред останалите арбитри са огромният френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и известният холандски публицист и продуцент Херман Кох. Актьорската колегия е показана от английската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и учител по постановка в New York Film Academy.

Творческият екип на първото интернационално издание на кино-литературния фестивал CineLibri, което се състоя през 2017 година, беше отличен с Наградата на Столична община за ярки достижения в региона на културата.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и отвън столицата. Тази година идеята на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Конкурсната стратегия на CineLibri включва 9 кино лентата, в това число кино лентата омнибус „ 8 минути и 19 секунди “, който се състои от шест късометражни новели, въодушевени от сборника „ И всичко стана луна “ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за премията за най-хубава екранизация.
 8 минути и 19 секунди 8 минути и 19 секунди
Останалите филми в състезанието са защити продукции, които към този момент привлякоха вниманието на международната рецензия и завоюваха възторженостите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите интернационалните кинофоруми: френско-канадската престъпна драма „ Ще се забележим там горе “ на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди „ Сезар “ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, притежател на „ Гонкур”; френско-белгийската продукция „ Корнелиус, виещият мелничар “ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „ Мелничарят, който виеше против луната” на Арто Паасилина),
 Обещанието на зората Обещанието на зората
интелигентната тайнственост „ Чудноватият дом “ на режисьора Жил Паке-Брене, акомодация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „ Липсващото досие “ на режисьора Ерик Зонка, акомодация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „ Джулиет гола “ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; пленителната френска драма „ Обещанието на зората “ на Ерик Барбие, акомодация по автобиографичния разказ на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „ Чайка “ по пиесата на А. П. Чехов, акомодация на режисьора Майкъл Мейер с присъединяване на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „ Съпругата “ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с присъединяване на забележителната Глен Клоуз).
 Седмият щемпел Седмият щемпел
За първи път тази година програмата на CineLibri планува единайсет български филмa. Част от тях са литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две от продукциите стават мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година

В рамките на фестивала ще се състои още един конкурс, този път на кино-фотографска тематика. Една от идеите на компанията е развиването и представянето на модерно българско изкуство, и изключително на млади български създатели. Ето за какво най-хубавите фотографски прочити на „ Любовта сред редовете “ ще бъдат включени в тематична галерия в Градската градина в София, показа Веселка Вуткова, шеф „ Корпоративни комуникации” във Виваком.

По покана на CineLibri 2018 българската аудитория ще се срещне с фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 кино лентата като режисьор и над 25 като сценарист, в това число заглавия като „ Сбогом моя кралице”, „ Дневникът на една камериерка”, „ Вила Амалия”, „ Три сърца”, „ До скоро виждане”. Зрителите на CineLibri ще имат опция да видят най-новия филм на Жако, „ Ева”, акомодация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел. В качеството си на специфичен посетител на фестивала у нас идва и нашумелият израелски публицист Дрор Мишани, придобил популярност с поредицата романи с контрольор Авраам. Успехът на първия от тях, „ Липсващото досие”, е толкоз огромен, че режисьорът Ерик Зонка взема решение да го придвижи на екрана, а за основните функции се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната стратегия на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската просвета в България). Събитията плануват прожекции на отличени литературни акомодации, съпровождащи ги полемики и голям брой празнични изненади, и се провеждат със специфичното подпомагане на съответните културни институти и посолствата на изброените страни, на които екипът на CineLibri изрича своята признателност.

Фестивален пас на стойност 50 лева, осигуряващ достъп до всички прожекции като се изключи прожекциите в моловете, културен център Г8 и Евро Синема, можете да закупите от книжарниците на „ Колибри” на ул. „ Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт. Акредитациите дават свободен достъп за над 150 прожекции в границите на 14 дни, едвам откакто всички фенове с постоянни билети са се настанили в залата.

"Истанбул червен " сграбчи премия CineLibri

Световна премиера бележи началото на CineLibri

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР