Британският певец, текстописец и китарист Дени Лейн почина на 79-годишна

...
Британският певец, текстописец и китарист Дени Лейн почина на 79-годишна
Коментари Харесай

Почина британският певец и китарист от The Moody Blues Дени Лейн

Британският артист, текстописец и китарист Дени Лейн умря на 79-годишна възраст, предадоха информационните организации. Той свири в първия състав на групата " Муди блус ", а по-късно много време взе участие дружно с Пол Маккартни в " Уингс ".

Лейн, който преди пет години беше въведен в Залата на славата на рокендрола като член на " Муди блус ", е умрял във вторник в Неапол, щата Флорида. Причината за кончината му е белодробно заболяване, се споделя в известие, оповестено в профила на музиканта в Инстаграм от брачната половинка му Елизабет Хайнс.

Дени Лейн умря съвсем 50 години след излизането на фамозния албум на Маккартни Band On the Run, в който той свири на китара и извършва беквокали.

Пол Маккартни отдаде респект към сътрудника си в Instagram, наричайки го " огромен гений с прелестно възприятие за комизъм ". " Бяхме се отдалечили един от различен, само че през последните години успяхме да възстановим другарството си и да споделим мемоари от времето, когато бяхме дружно ", написа Пол Маккартни.

Дени Лейн е роден като Брайън Фредерик Артър Хайнс и трансформира професионалното си име в ранните тийнейджърски години, частично в чест на артиста Франки Лейн. През 1964 година, когато навършва 20 години, той се причислява към Рей Томас и Майк Пиндър за образуването на " Муди блус " и има главно присъединяване в пробива на групата с шлагера Go Now.

Бандата обаче не съумява да поддържа първичния си триумф и през 1967 година Лейн напуща, сменен от Джъстин Хейуърд. Тогава " Муди блус " се насочва към амбициозното, класическо звучене на Nights in White Satin и други песни.

Лейн се изявява и като солов реализатор, преди да бъде притеглен в " Уингс " от Маккартни, с който се познава по време на работата си в " Муди блус ", напомня Асошиейтед прес. Основана през 1971 година, годината след разпадането на " Бийтълс ", " Уингс " минава през разнообразни кадрови промени през идващото десетилетие, само че от самото начало остават единствено Лейн, Пол Маккартни и брачната половинка му - Линда. Сред синглите номер едно на групата, множеството от които написани от Маккартни, са My Love, Listen to What the Man Said и други. Лейн оказва помощ за написването на продадената в милионни тиражи Mull of Kintyrе.

" Уингс " се разпада скоро след напускането на Дени Лейн при започване на 80-те години на предишния век, само че той има принос за албумите на Маккартни Tug of War и Pipes of Peace и прибавя бек вокали към All Those Years Ago - респект на Джордж Харисън към починалия Джон Ленън. През последните години Дени Лейн продължи да прави турнета и да записва, като измежду албумите му е и The Blue Musician.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР