Британският петролен гигант BP съобщи, че през третото тримесечие е

...
Британският петролен гигант BP съобщи, че през третото тримесечие е
Коментари Харесай

BP реализира нетна печалба от 4,9 млрд. долара през третото тримесечие

Британският петролен колос BP заяви, че през третото тримесечие е осъществил мощна чиста облага, откакто година по-рано огромни счетоводни разноски са го изтласкали на алено, съобщи Агенция Франс Прес.


Печалбата след данъчно облагане възлиза на 4,9 милиарда $ (4,6 милиарда евро) през трите месеца до септември, откакто през миналата година чистата загуба възлизаше на 2,2 милиарда $, се споделя в изказването на BP за резултатите.

Въпреки това главната облага от заместващи разноски, без да се регистрират изключителните детайли, е намаляла повече от два пъти до 3,3 милиарда $.

В съпоставяне с 8,2 милиарда щатски $ година по-рано, когато тя беше подтиквана от внезапното повишаване на цените на газа и петрола след нахлуването на основния производител Русия в Украйна.

Освен това тя не отговори на пазарните упования за към 4,0 милиарда $.

" Това беше устойчиво тримесечие, подкрепено от положителни съществени оперативни резултати, които показват непрекъснатия ни фокус върху осъществяването на дилемите ", съобщи краткотрайният основен изпълнителен шеф на BP Мъри Аучинклос.

" Оставаме ангажирани с осъществяването на нашата тактика, чакаме да увеличим приходите си през това десетилетие и (сме) на път да осигурим висока възвръщаемост за нашите акционери. "

Бившият финансов началник Аучинклос пое управлението през септември, откакто някогашният основен изпълнителен шеф Бърнард Луни ненадейно подаде оставка поради неразкриване на минали връзки с сътрудници.

Сега Аучинклос ще работи като краткотраен основен изпълнителен шеф, до момента в който групата търси непрекъснат правоприемник.

Енергийният колос обаче разгласи ново назад изкупуване на акции на стойност 1,5 милиарда $, само че акциите му потънаха рано сутринта.

Цената на акциите на BP спадна с 4,5% до 502,80 пенса, оглавявайки класацията на падналите акции на растящата борса в Лондон.

" Подобрените тримесечни резултати се дължат главно на по-високите маржове при рафинирането и производството на петрол и газ, макар че на база на това по-ниската реализация на петрол и газ и слабата търговия с газ зачертаха книжката ", означи анализаторът на Interactive Investor Ричард Хънтър.

Луни напусна Вербовъчна разработка след по-малко от четири години като основен изпълнителен шеф, откакто преведе енергийния колос през плевел интервал, включващ големи съмнения в цените заради пандемията от Ковид и нахлуването на Русия в Украйна.

Той бе подложен и на остра рецензия от страна на природозащитниците, които упрекнаха BP и съперниците си, че не са отишли задоволително надалеч в прехода от изкопаеми горива.

Луни пое управителния пост през февруари 2020 година, малко преди 10-годишнината от детонацията на наетата от BP платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив, която провокира най-тежкия петролен разлив в историята на Съединени американски щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР