Британският петролен гигант BP отбеляза печалба за второто тримесечие, благодарение

...
Британският петролен гигант BP отбеляза печалба за второто тримесечие, благодарение
Коментари Харесай

Печалбата на BP се утрои до 9,3 млрд. долара заради растящите цени на енергията

Британският петролен колос BP означи облага за второто тримесечие, с помощта на покачващите се цени на силата, след огромна загуба, обвързвана с излизането му от Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

Нетната облага доближи 9,3 милиарда $ за последните три месеца, което е трикратно нарастване по отношение на същия интервал на предходната година, се споделя в доклада за резултатите на компанията.

Тя контрастира внезапно със загубата от 20,4 милиарда $ след данъчно облагане през първото тримесечие, когато компанията направи големи отписвания след решението си да напусне Русия.

Вербовъчна разработка е последната огромна енергийна компания, която разгласи високи облаги за второто тримесечие, след внезапното увеличение на цените на петрола и газа.

Цените се покачиха и откакто страните анулираха ковид-ограниченията, което подтиква световното търсене на сила.

Миналата седмица английският съперник Shell разкри петкратен скок на чистата облага до 18 милиарда $, до момента в който френската TotalEnergies събра близо 6 милиарда $.

Американските огромни компании ExxonMobil и Chevron предходната седмица означиха рекордни облаги за същия интервал.

По отношение на прогнозата за третото тримесечие BP предвижда, че цените на петрола " ще останат високи... поради продължаващите разстройства в доставките от Русия, понижените равнища на свободния потенциал и при ресурси, които за последните пет години са доста под междинното равнище ".

Тя предизвести, че цените на газа също ще останат " високи и нестабилни ", защото Русия ограничи европейските доставки в отговор на западните наказания.

Перспективите за газа са " мощно подвластни от потоците по съветските газопроводи или от други спирания на доставките ", добави Вербовъчна разработка.

Цената на акциите на групата скочи с към 4% по време на търговията в Лондон, защото вложителите приветстваха новината за увеличение на дивидентите и назад изкупуване на акции за сумата от 3,5 милиарда $.

Приходите скочиха с 86% до съвсем 68 милиарда $ по отношение на година по-рано.

Жалби поради непредвидени налози

В същото време BP регистрира чиста загуба в размер на 11,1 милиарда $ за първата половина на 2022 година

Това беше провокирано от колосални разноски за първото тримесечие в размер на 24,4 милиарда $, свързани с решението да се откаже от 19,75-процентния си дял в съветската енергийна група Роснефт, както и от други свои действия в страната.

Това унищожи цялостния резултат от високите цени на силата през първото полугодие.

Цените на природния газ, които скочиха през март, откакто Русия стартира нашествието си в прилежаща Украйна, се покачиха предходната седмица, откакто Москва ограничи извънредно значимите доставки за Европа.

Пазарът остава на най-високото си равнище от март насам, откакто в събота държавната компания " Газпром " спря доставките на газ за Латвия.

Във Англия през май държавното управление предложи краткотраен ексклузивен налог за BP и нейните английски съперници, в това число Shell, с цел да облекчи рецесията с разноските за живот.

Постъпленията ще оказват помощ за финансирането на пакет от помощи на стойност няколко милиарда паунда за потребителите, наранени от възходящите сметки за електричество и газ.

През юни годишната инфлация в Обединеното кралство доближи нов 40-годишен връх от 9,4%.

Растящите облаги на Chevron и ExxonMobil също по този начин провокираха апели за въвеждане на налог върху изключителните облаги в бранша в Съединени американски щати, където инфлацията е най-висока от четири десетилетия насам.

Подобен апел насочиха и левите политици във Франция, откакто TotalEnergies разгласява облагата си за второто тримесечие, само че държавното управление на президента Еманюел Макрон се опълчи на сходен ход.

Британски деятели нападнаха през днешния ден BP поради последните ѝ резултати.

" Докато семействата изпадат в беднотия, което се отразява на цялата стопанска система, фирмите за изкопаеми горива се смеят ", съобщи Дъг Пар, основен академик в групата за зелени акции " Грийнпийс " - Англия. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР