Британският пазар на труда е загубил още малко от инфлационната

...
Британският пазар на труда е загубил още малко от инфлационната
Коментари Харесай

Мерките на BoE подтискат инфлационния ръст на британския пазар на труда

Британският пазар на труда е изгубил още малко от инфлационната си мощ през трите месеца до август, сочат данни на Службата за национална статистика (ONS) от вторник, представени от Reuters. Това може да помогне на Английската централна банка (BoE) да резервира лихвените проценти през идната седмица.

Макар че нивото на безработица се задържа на 4,2% съгласно нови данни, броят на заетите лица понижава с 82 000, а на безработните се усилва със 74 000.

BoE следи от близко пазара на труда, до момента в който обмисля дали би трябвало да възобнови повишението на лихвените проценти, откакто ги задържа през септември след 14 следващи покачвания.

Последните проучвания на централния трезор включват нови източници на данни, с цел да се компенсира намаляването на броя на отговорите на Проучването на работната мощ (Labour Force Survey - LFS) на семействата, което нормално образува основата на английската статистика за пазара на труда. Според предходната методология нивото на безработица за трите месеца до юли е 4,3%, а 4,2%.

Въпреки това новите данни демонстрират по-голям застой на пазара на труда, в сравнение с BoE предвижда през август, когато упованията ѝ за нивото на безработица е 4,1% за цялото трето тримесечие.

" Съмняваме се, че новите статистически данни ще подбуден BoE да възобнови цикъла на стягане на коланите на съвещанието си идващия месец ", декларира Томас Пю, икономист в счетоводната компания RSM.

Анкета на Reuters измежду икономисти, оповестена във вторник, демонстрира, че огромното болшинство от икономистите считат, че на 2 ноември BoE ще резервира банковия си лихвен % на 5,25%.

Представителите на централната банка обаче не престават да се тормозят, че мощният ритъм на повишаване на заплатите може да ускори инфлационния напън в стопанската система. Данните, оповестени от ONS предходната седмица, демонстрират, че през трите месеца до август междинните приходи, без бонусите, са били със 7,8% по-високи спрямо година по-рано, което е първият сходен спад в темпа на напредък от януари насам, по отношение на рекордните 7,9% през трите месеца до юли.

" Вероятно е единствено въпрос на време неотдавнашното разхлабване на пазара на труда да се отрази в доста по-бавно повишаване на заплатите ", споделя Пю.

Финансовите пазари не реагират директно на данните от вторник.

Последната оценка на ONS демонстрира, че заетостта е намаляла със 133 000 души през трите месеца до юли, спрямо 207 000 души в предходната оценка. От ONS декларират, че новата методология включва потреблението на данни за работните места, събирани от английската данъчна работа за интервал от три месеца, както и измененията в молбите за обществени помощи като индиректен индикатор за премерване на безработицата, също за интервал от три месеца, в допълнение към резултатите от изследването на LFS.

" Тези източници на данни сами по себе си са имали своите проблеми през годините, тъй че не е добър знак, че в този момент те се смятат за по-надеждни от формалното изследване ", декларира Тони Уилсън, шеф на Института за проучване на заетостта. " Надяваме се, че естествената работа ще бъде обновена през идващите месеци. "

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР