Британският музей моли обществеността да помогне за възстановяването на откраднати скъпоценни камъни и бижута

...
Британският музей търси помощта на обществеността, докато работи за намирането
Коментари Харесай

Британският музей търси помощта на обществеността, докато работи за намирането и възстановяването на хиляди изчезнали артефакти, за които се смята, че са били откраднати от техните колекции.

След като обявиха през август, че около 2000 артикула са в неизвестност и вероятно са откраднати от музея, служители потвърдиха в съобщение за новини във вторник, че 60 от тези изчезнали произведения са били върнати. Други 300 артикула са идентифицирани като принадлежащи на музея и „трябва да бъдат върнати скоро“, казаха те. Страницата предлага по-подробен преглед на това какви видове артефакти са били изгубени и как изглеждат, като предоставя изображения на подобни произведения, които все още са притежание на музея. По-голямата част от липсващите артикули идват от отдела на Британския музей за Гърция и Рим и се състоят главно от скъпоценни камъни и бижута, приличащи на тези, показани на изображения в новия сайт.

съобщение, публикувано онлайн.

„По-голямата част от скъпоценните камъни са от елинистическия и римския свят, но някои може да са направени и в съвремието като имитация на древни скъпоценни камъни“, продължава той. „Те може да съдържат изображения на известни личности от класическото минало, на митологични сцени, животни или предмети. Тези скъпоценни камъни са с различно качество.“

Музеят каза, че е регистрирал всички липсващи артефакти в Регистъра за изгубени произведения на изкуството , онлайн база данни, и започна да си сътрудничи с международен панел от специалисти по скъпоценни камъни и бижута, които помагат да се идентифицират изгубени предмети. Освен това е създала гореща линия по имейл, където хората могат да изпращат информация, която може да помогне в усилията за възстановяване.

„Вярваме, че сме били жертва на кражби в продължение на дълъг период от време и честно казано, можеше да се направи повече за да ги предотвратим", каза Джордж Осбърн, председател на Британския музей, пред BBC Radio 4 през август. Озбърн, който беше назначен за председател през 2021 г., отбеляза в това интервю, че „някои членове на антикварната общност активно си сътрудничат с нас“ и той вярва, че „честните хора“ ще върнат предмети, за които се подозира, че са или се е оказало бъде, откраднат.

Въпреки това, „други може и да не са“, добави той, според BBC.

Малко след като обяви, че артефактите са изчезнали, Британският музей уволни свой служител по подозрение в кражба и увреждащ предмет, включително злато, скъпоценни камъни и стъкло, датиращи от векове, казаха служители в средата на август, отбелязвайки по това време, че музеят ще предприеме съдебни действия срещу бившия работник. Започна разследване и от отдела за управление на икономическата престъпност на Столичната полиция.

„Независим преглед ще бъде ръководен от бившия попечител сър Найджъл Бордман и Луси Д'Орси, главен полицай на британската транспортна полиция ”, съобщиха от музея през август. „Те ще разгледат въпроса и ще дадат препоръки относно бъдещите мерки за сигурност в музея. Те също така ще стартират – и ще подкрепят – енергична програма за възстановяване на липсващите елементи.“

Британският музей продължава да работи с Столична полиция, докато се опитва да възстанови артефактите. Длъжностни лица казаха миналия месец, че повечето от липсващите предмети са били малки парчета, съхранявани преди това в склад, който е принадлежал към една от колекциите на музея и са били съхранявани главно за академични и изследователски цели, а не за публично показване.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР