Британският музей и гръцкият премиер са в напреднал стадий на

...
Британският музей и гръцкият премиер са в напреднал стадий на
Коментари Харесай

Гърция може да си върне мраморните статуи от Партенона

Британският музей и гръцкият министър председател са в " напреднал етап " на " секрети договаряния " за " възможното връщане " на мраморните скулптури от Партенона, оповестиха гръцки медии, представени от Франс прес.

Древните статуи, известни още като мраморите на Елгин, са взети от Партенона на Акропола в Атина при започване на XIX в. от английския посланик лорд Елгин и от този момент са владеене на Британския музей.

Задкулисните диалози сред ръководителя на Британския музей Джордж Озбърн и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис " се водят в Лондон от ноември 2021 година ", оповестява гръцкият вестник " Та Неа ".

В обявата се твърди, че последните диалози по тематиката са се състояли в хотел тази седмица, до момента в който Мицотакис бил в английската столица, с цел да разпространява гръцките бизнес ползи. 

" Деликатните " договаряния сред Озбърн, някогашен английски министър на финансите, и гръцкия водач са в " напреднал етап ", само че гръцки публични лица предизвестиха, че те към момента могат да " попаднат в задънена улица в последния вероятен миг ", написа гръцкият вестник.

В понеделник гръцката телеграфна организация цитира думи на премиера Мицотакис, че е " допустимо е да бъде открито взаимноизгодно решение и скулптурите на Партенона да бъдат събрани още веднъж и в това време опасенията на Британския музей да бъдат взети под внимание.

Днес Британският музей излезе с изказване, в което се споделя, че желае " ново партньорство с Гърция за Партенона " и е подготвен да беседва с Атина за това.

Кабинетът на гръцкия министър-председател към този момент не е коментирал проблема.

Партенонът е издигнат на Акропола през V в. преди Христа в чест на Атина, богинята-покровителка на Атина.

В началото на XIX в. по разпореждане на английския дипломат в Османската империя лорд Елгин служащи смъкват цели фризове от паметника.

Елгин продава мраморите на английското държавно управление, което през 1817 година ги предава на Британския музей, където те остават един от най-ценните експонати.

Атина и до през днешния ден твърди, че скулптурите са били откраднати. А редица гръцки държавни управления не съумяват да реализират забележителен прогрес в разногласието с Лондон. В края на предишния век, един от най-големите деятели за връщането на мраморните скулптури от Партенона беше известната гръцка артистка и тогавашен министър на културата Мелина Меркури.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР