Британският министър-председател Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава

...
Британският министър-председател Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава
Коментари Харесай

Великобритания все още може да се откаже от Брекзит, казва авторът на чл. 50 от Лисабонския договор

Британският министър-председател Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава гласоподавателите и да признае, че Брекзитът може да бъде избегнат, в случай че Англия реши едностранно да се откаже от договарянията за излизане от Европейския съюз, споделя създателят на член 50 от Лисабонския контракт Джон Кър, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Мей публично уведоми Европейски Съюз за желанието на Англия да напусне общността, като задейства член 50 на 29 март тази година, поставяйки началото на двегодишен развой на излизане, който към този момент не води до съглашение за Брекзит.
" Докато договарянията за бракоразвод не престават, страните към момента са женени. Помирението към момента е допустимо ", споделя Кър, който беше дипломат на Англия в Европейски Съюз от 1990 до 1995 година

" Британците имат правото да знаят това - те не трябва да бъдат заблуждавани ", споделя той в тирада, която ще произнесе през днешния ден в Лондон и от която неговата канцелария разгласява извадки.

В деня, когато задейства член 50, Мей съобщи пред английския парламент, че " няма връщане обратно " и че Англия ще напусне Европейски Съюз.

" В тази страна е взето политическо решение да се твърди, че не може да има връщане обратно. Всъщност страната към момента има свободен избор дали да продължи ", споделя Кър.

На референдума във Англия през юни 2016 година 51,9 % от участвалите гласоподаватели поддържаха Брекзит, а 48,1 % гласоподаваха за оставане в Европейски Съюз.

Мей съобщи предишния месец, че Англия няма да анулира задействането на член 50. Правителствени адвокати желаеха от правосъдните управляващи предходната година да одобряват, че процесът е необратим.

Но след референдума съперници на излизането на Англия от Европейски Съюз - от френския президент Еманюел Макрон и някогашния английски министър-председател Тони Блеър до милиардера Джордж Сорос - загатват, че Англия може да промени решението си.

Засега в социологическите изследвания няма признаци за смяна на мнението по въпроса за Брекзит. И ръководещите консерватори, и опозиционните лейбъристи във Англия в този момент категорично поддържат излизането от Европейски Съюз.

Поддръжниците на Брекзит неведнъж са казвали, че всеки опит за нов референдум или за подкопаване на излизането на Англия от Европейски Съюз ще вкара в рецесия петата по величина стопанска система в света.

Но процесът на Брекзит е оспорван в редица каузи, заведени пред английски съдилища. Много от тях са съсредоточени върху въпроса, който към момента не е получил отговор: може ли задействането на член 50 да бъде анулирано?

В текста на член 50 не се споделя дали той може да бъде анулиран, откакто един път е задействан. Това значи, че в случай че юристите изискат обяснение, въпросът би трябвало да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Кър, който през 2002-2003 година беше общоприет секретар на Европейския парламентарен конвент, създал член 50, споделя, че във Англия дебатът е неправилно показан - по думите му е ясно, че осъщественото от Мей задействане на член 50 може да бъде анулирано.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР