Сунак на Обединеното кралство и саудитският престолонаследник ще се срещнат „при първа възможност“

...
Британският министър-председател Риши Сунак казва, че се надява да се
Коментари Харесай

Британският министър-председател Риши Сунак казва, че се надява да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман „при първа възможност“, тъй като британски вестник съобщи, че служители от и двете страни се надяват да насрочат среща преди края на годината в Лондон.

„Премиерът и престолонаследникът казаха, че ще продължат да работят в тясно сътрудничество за напредък в сътрудничеството между Обединеното кралство и Саудитска Арабия и очакват с нетърпение да се срещнат лично при първа възможност“, се казва в изявление от офиса на Сунак в четвъртък, след като двамата лидери разговаряха с телефон.

Офисът на британския лидер каза, че двамата са обсъдили развитието на връзките в търговията, инвестициите, отбраната и сигурността. Сунак също така потвърди ангажимента на Обединеното кралство към саудитската и регионалната сигурност.

Великобритания временно спря предоставянето на нови лицензи за износ на оръжие на Саудитска Арабия от юни 2019 г. до юли 2020 г. за стоки, които биха могли да бъдат използвани във войната в Йемен.

Всяко официално посещение може да се окаже противоречиво сред някои британски политици и правозащитни групи, които критикуваха саудитския лидер за убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги от саудитски агенти през 2018 г.

Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, Турция, предизвика международно възмущение.

Лейла Моран, говорител на външните работи на британската партия Либералдемократи, каза, че е „невероятно“, че Сунак „постила червения килим за Мохамед бин Салман“.

Британският вестник The Times съобщи, че се очаква посещение да се състои през следващите месеци, но няма дата.

Великобритания и други западни страни се стремят да диверсифицират своите енергийни източници, след като Русия нахлу в Украйна миналата година и се стремят да се възползват от плана на Саудитска Арабия да инвестира стотици милиарди долари, за да диверсифицира икономиката си далеч от петрола.

През ноември Сунак се срещна с принц Мохамед в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, за да обсъдят енергийните пазари.

Саудитска Арабия отдавна е критикувана заради спазването на човешките права и се опитва да промени имиджа си в рамките на мащабна програма за социални и икономически реформи, наречена Визия 2030.

Саудитският престолонаследник не е посещавал Великобритания от март 2018 г. преди убийството на Хашоги.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР