Британският министър-председател Риши Сунак е обвинен, че не е декларирал

...
Британският министър-председател Риши Сунак е обвинен, че не е декларирал
Коментари Харесай

Сунак обвинен в конфликт на интереси от парламентарен наблюдател

Британският министър-председател Риши Сунак е упрекнат, че не е заявил каузи на брачната половинка си в компания, предопределена да се облагодетелства от държавни пари, разгласи парламентарен наблюдаващ, представен от Агенция Франс Прес.


Сунак даде обещание " честност, професионализъм и отчетност на всяко равнище ", откакто наследи Лиз Тръс и скандалния министър председател на Борис Джонсън.

За една година на поста той съумя да получи полицейска санкция за непоставяне на защитен колан и една за нарушение на разпоредбите при коронавирус пандемията, когато беше министър на финансите при Джонсън.

Разследване беше инициирано през април от комисаря по стандартите в Камарата на общините Даниел Грийнбърг, откакто получи тъжба по отношение на мненията на Сунак до комисия от висши депутати предходния месец.

Сунак пропусна да им спомене, че брачната половинка му Акшата Мърти има дялове във компания за гледане на деца, която ще получи в допълнение държавно финансиране.

Той твърди, че дяловото присъединяване на Мърти „ не дава отговор на теста за приложимост, с цел да се изисква издание в листата на ползите на министъра “.

Комисарят обаче не се съгласи, като сподели, че това е „ подобаващ интерес, който е трябвало да бъде заявен “.

Той също по този начин настоя, че Сунак има " обвързване да поправя записа ".

Пропускът може да е зародил от комплициране по отношение на това, което се изисква и е „ непреднамерено “, заключи той.

Говорителят на премиера сподели, че въпросът е решен.

„ Премиерът се отнася съществено към отговорностите си да записва и заявява всички съответни ползи “, добави той.

Сунак беше подложен на критика по време на времето си като финансов министър, откакто стана ясно, че Мърти, чийто татко е съосновател на индийския ИТ колос Infosys, е имал така наречен недомицилиран статус.

Това означаваше, че тя не е заявила облаги от своите дивиденти във компанията за данъчни цели в Обединеното кралство. Мърти по-късно сподели, че ще ги включи.

Критиците, на първо място главната опозиционна Лейбъристка партия, споделиха, че Сунак, богат някогашен капиталов банкер, не е в контакт с елементарните гласоподаватели, борещи се с възходящите разноски. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР