Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на разследване във връзка

...
Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на разследване във връзка
Коментари Харесай

Разследват почивка на Борис Джонсън на Карибите, платена от спонспор

Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на следствие по отношение на първокласната му отмора на Карибите след успеха му на парламентарните избори в края на 2019 година, заяви през днешния ден на уеб страницата си органът, претрупан да следи за съблюдаване на парламентарните правила от депутатите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Консервативният водач и неговата избраница Кари Саймъндс са прекарали новогодишните празници на частния остров Мустик в карибския архипелаг Гренадини.

В своята данъчна декларация в качеството му на народен представител Джонсън е показал, че отмора на стойност от 15 000 лири (17 400 евро по сегашния курс) му е била препоръчана от предприемача Дейвид Рос, спонсор на Консервативната партия.

Рос обаче провокира комплициране като в началото отхвърли да е давал такава сума, а по-късно удостовери посредством представителя си, че е ставало дума за " подаяние в натура ".

От канцеларията на премиера на Даунинг стрийт преди този момент бяха подчертали, че всичко е било заявено в данъчните формуляри.

Това разобличаване се случва до момента в който Джонсън е забъркан в няколко случая, които разкриват прекомерно тесните връзки сред властта и частните ползи, по-специално първокласното възобновяване на жилището му на Даунинг стрийт, което е в центъра на следствие на английската изборна комисия.

Парламентарната комисия по съблюдаване на разпоредбите за държание на депутатите цитира името на Джонсън в последния лист на настоящи следствия и показва, че ревизира дали той е нарушил разпоредбите за държание на членове на Народното събрание.

Джонсън е разследван по отношение на разпоредбите за пътешестване зад граница, когато пътуването не е финансирано с персонални средства или от страната.

През февруари 2020 година Джонсън съобщи пред Народното събрание, че е пътувал с партньорката си до Карибите за отмора от 26 декември 2019 до 5 януари 2020 година

В справката се показва, че престоят на стойност 15 000 лири е бил стихотворец от Дейвид Рос - съосновател на веригата за търговия на дребно " Карфоун уеърхаус "

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия настоя Джонсън да даде пояснения.

Ако бъде открито, че е нарушил разпоредбите, Джонсън ще бъде заставен да се извини или, в случай че комисарят сметне нарушаването за задоволително съществено, казусът може да бъде трансфериран към комитет, акредитиран да предложи по-нататъшни наказания, които варират от краткотрайно премахване от Народното събрание до изключване, прецизира Ройтерс.

Въпреки свадите Консервативна партия на Джонсън излезе по-силна от локалните избори на 6 май в Англия, като победи лейбъристите в Хартлипул - една от историческите им замъци в Североизточна Англия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР