Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка след четири

...
Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка след четири
Коментари Харесай

Украйна се лиши от силен министър на отбраната на Великобритания

Британският министър на защитата Бен Уолъс подаде оставка след четири години на поста. За негов правоприемник бе назначен политикът Грант Шапс, който съумя да " подържи в ръце " няколко министерски портфейла един след различен. Какво аргументи напускането на Уолъс тъкмо в този момент, по какъв начин ще се промени отделът под управлението на Шапс и какви изгоди носи сходно пренареждане на Русия?

Британският министър на защитата Бен Уолъс подаде оставка след четири години на поста. Той зае тази позиция през 2019 година незабавно след идването на власт на Борис Джонсън. Риши Сунак в коментар означи, че „ изцяло схваща желанието да се отдръпна “. Той акцентира, че Уолъс е напускал кабинета " с признателност и почитание ".

По-късно администрацията на сегашния министър председател разгласи назначението на Грант Шапс, който беше министър на превоза в държавното управление на Борис Джонсън. По-рано, на 21-годишна възраст, той основава печатницата “ПринтХаус ”, коятоо сполучливо работи и до през днешния ден.

Шапс неведнъж е заявявал, че бизнес опитът му е бил доста потребен по време на политическата му активност. За първи път е определен за депутат през 2005 година Пътят към " върховете на властта " за настоящия началник на военното ведомство беше открит от премиера Дейвид Камерън, който през 2010 година го назначи за министър на жилищното строителство и локалното самоуправление.

През 2015 година Шапс сътвори общопартийна инфраструктурна група и я управлява до идването на власт на Борис Джонсън. Освен това през 2017 година става ръководител на парламентарната група по авиация. През 2019 година той зае поста министър на превоза, а през октомври 2022 година беше назначен за няколко дни началник на Министерство на вътрешните работи в кабинета на Лиз Тръс. По-късно, при държавното управление на Риши Сунак, той получава портфолиото на министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната тактика.

Назначаването на Грант Шапс на мястото на Бен Уолъс провокира смесени оценки в експертната общественост. Така изданието „ Русия в световните въпроси “ в канала си в “Телеграм ” отбелязва, че разликата сред двамата министри „ е едвам забележима “.

На друго мнение са създателите на канал „ Диригент “. Анализаторите означават, че „ Уолъс е освен една от най-авторитетните фигури в английското държавно управление, само че и в миналото най-популярният министър “, който освен надживя Борис Джонсън и Лиз Тръс, само че и „ почтено се държи при Риши Сунак “.

„ Уолъс е бележит боен. Заедно с началника на щаба Тони Радакин и шефа на MИ6 Ричард Муур е създател на военно-политическата идея, възприета за основа от кабинета на Зеленски и на първо място от Андрей Ермак. Различни подли терористични офанзиви, като тази на Кримския мост, също се случиха не без негово присъединяване “, споделят специалисти.

„ Освен това Уолъс изрично не се съгласи със Сунак във връзка с намаляването на разноските за защита, призовавайки за „ вложения в танкове “, разглеждайки опита на СВО. С други думи, той повече или по-малко разбираше какво е войска, по какъв начин факторът на силата въздейства на външната политика и по какъв начин Англия може да задоволи военните си упоритости “, акцентират те.

„ На този декор Грант Шапс е характерен партиен функционер и министър на всичко. Най-ярките епизоди от кариерата му нормално са свързани или с дефицит на водачи на камиони с гориво и горивна рецесия, или с други неуспехи в региона на превоза и енергетиката. И беше вътрешен министър 6 дни “, прецизират специалисти.

„ Разбира се, замяната на Уолъс с Шапс няма да повлияе директно на хода на СВО, само че политиката на Лондон в тази посока несъмнено ще загуби наличие. А за Русия това е плюс “, акцентират анализаторите. Подобна позиция споделя и експертът по Англия Василий Егоров. Той назовава промяната на Уолъс " предстояща ". Според него „ приятелят на Борис Джонсън “ се е трансформирал в „ светиня от предишното “. „ Той нямаше положителни връзки с Риши Сунак. Настоящият министър председател просто уголемява зоната си на надзор над държавното управление преди идните избори в страната “, сподели той.

„ Шапс наподобява като по-подходящ човек за настоящето държавно управление. Разбира се, той отстъпва от Уолъс по доста способи. Той беше сполучлив хазаин, който познаваше добре армейската кухня на страната и се ползваше с категоричен престиж във военната среда. Той не се опасяваше да тръгне против управляващите и извънредно настойчиво изискваше Сунак да отдели огромни бюджети за потребностите на защитата “, отбелязва специалистът.

„ Шапс няма да продължи толкоз гневно да пази ползите на генералите. Военните също няма да проявят особена преданост към него. Ясно е, че Уолъс е на поста в продължение на невероятните четири години за Англия и „ новодошлият “ надали ще успее да надмине своя предходник. Най-вероятно всички ще замръзнат в очакване на нова министерска рокада “, акцентира събеседникът.

Новият министър ще би трябвало да реши освен проблемите на украинския спор, само че и да работи по осъществяването на дилемите за взаимоотношение със съдружниците.Така в края на тази година американските Ф-35, способни да носят нуклеарно въоръжение ще кацнат на военно летище “Лейкенхайт ”, с цел да заменят изтребителите Ф-15, оповестява вестник “Дейли Телеграф ”.

И в този подтекст, както признават специалистите, замяната на подобен мощен състезател като Уолъс с функционер като Шапс може да играе специфична роля: във времена на неустойчивост лоялността, неналичието на ненужни въпроси и тихото администриране на процесите се ценят повече от персоналното водачество. Следователно е по-удобно за офиса на Сунак Шапс.

Егоров също изрази подозрение, че Шапс ще промени характера на съдействието с основни английски съдружници. Лондон надали ще успее да усили доставките на оръжие за Украйна, защото „ Уолъс към този момент изпрати на въоръжените сили всичко, което можеше “. „ Страната няма същия мощен потенциал за попълване на празни хранилища като Съединени американски щати ”, акцентира Егоров.

„ Самата тематика за Украйна обаче евентуално ще остане по-малко на вниманието на медиите. Шапс е изцяло предан към Сунак, който в този момент е изключително ангажиран с идните избори. За премиера не е преференциално да слага тематиката за интернационалните спорове в осведомителния дневен ред, тъй че неговият кабинет ще се концентрира върху решаването на вътрешни проблеми “, сподели източникът.

„ Сътрудничеството с Вашингтон също ще остане непроменено. Лондон ще развива взаимоотношение със съдружниците в границите на АУКУС и НАТО. Тези асоциации са включени в редица политически документи във Англия и дейностите по тяхна линия в действителност не зависят от личността на съответния министър на защитата “, обобщава Егоров.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР