Британският министър на отбраната Бен Уолъс е на посещение в

...
Британският министър на отбраната Бен Уолъс е на посещение в
Коментари Харесай

Кои са осъдените на смърт британци в Украйна?

Британският министър на защитата Бен Уолъс е на посещаване в Украйна. Англия съобщи, че ще направи всичко допустимо да освободи наказаните на гибел двама британци от по този начин наречената Донецка Народна Република.

Ейдън Аслин на 28 години. Бивш болногледач. През 2015-2017-та се е сражавал в Сирия, на страната на кюрдските сили против Ислямска страна. През 2018-та се реалокира в Украйна, където среща и бъдещата си избраница, с която стартира да живее в Николаев. Същата година се записва в 36-а бригада на украинската морска пехота. Аслин има английско и украинско поданство.

Шон Пинър, на 48 години, е другият наказан на гибел британец. През 2014 година се включва към украинската войска като сапьор. Подобно на Аслин, Пинър също е воювал в Сирия, на страната на кюрдите. Бил е на задачи в Босна и Северна Ирландия. През 2018-а още веднъж идва в Украйна, среща бъдещата си брачна половинка, с която заживяват в Мариупол. Присъединява се към 36-а бригода на украинската морска пехота.

Процесът против двамата британци и мароканеца Саудун Брахим, също наказан на гибел, продължи един ден. Водеше се от съд на приета единствено от Русия република. Англия дефинира делото като жестоко нарушение на Женевската спогодба.

" Надявам се, че размяната на пленници може да бъде контрактувана бързо. Между украинската и съветската войска се прави продан на пленници. Украинският дипломат ми съобщи нощес, че те биха дали приоритет за замяна на Ейдън и Шон. Но, несъмнено, зависи дали Русия ще се съгласи, дали ще съблюдава интернационалното право ", съобщи Робърт Дженрик, народен представител от Консервативната партия, Англия.

Москва, обаче, трансферира топката към сепаритистите в Източна Украйна.

" Процесите се основават на законодателството на Донецката национална република, тъй като закононарушенията са осъществени на нейна територия. Всичко останало е предмет на спекулации. Не бих желал да се замесвам в работата на правосъдната и правоохранителната система на Донецката национална република ", съобщи Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Близките на двамата наказани настояват, че те не са наемници, а са имали контракти с украинската войска и че през последните години Украйна е станала новата им татковина. Преди няколко месеца Пинър декларирал пред английски медии, че се включва в сраженията, не тъй като се опиянява от войните, а тъй като желае да съобщи опита си на украинските бойци и с цел да отбрани фамилията си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР