Британският милиардер Джо Люис е обвинен в предоставяне на поверителна

...
Британският милиардер Джо Люис е обвинен в предоставяне на поверителна
Коментари Харесай

Собственикът на Тотнъм е разследван в САЩ за финансови измами

Британският милиардер Джо Люис е упрекнат в даване на поверителна корпоративна информация на свои сантиментални партньорки, бизнес съдружници, чиновници и близки другари, оповестява прокуратурата в Съединени американски щати. Собственикът на британския футболен клуб Тотнъм е обвинен, че е употребявал присъединяване си в разнообразни компании, с цел да изнася секрети и да търгува с тях.

Люис и Даниел Леви имат близо 85% от акциите на Тотнъм, като вторият управлява директно клуба от Висшата лига.

" Той е обвинен, че е употребявал вътрешна информация, с цел да възнаграждава (финансово) свои чиновници, другари и любовници. Това е машинация и е срещу законите ", съобщи американският юрист Деймиън Уилямс, представен от организация АП.

Представителят на предприемача Дейвид М. Зорноу сподели, че сега се намира в Съединени американски щати, " с цел да отговори на тези неверни обвинявания ".

Компанията " Форбс " прави оценка финансовото положение на Люис в размер на 6.1 милиарда $. 86-годишният предприемач влага в необятен набор от компании, вариращи от ръководство на недвижимо имущество до биотехнологии, енергетика и спорт. Той се снабди с контролния пакет акции в Тотнъм през 2001.

Управляваната от Люис " Тависток Груп " има дялове в над 200 компании от целия свят, както се твърди на нейния уеб страница. Британецът има директни бизнес връзки със звезди като музиканта Джъстин Тимбърлейк и голфърите Тайгър Уудс и Ърни Елс, с които той построи крайбрежен резорт в Бахамите, открит през 2010.

Според обвиняването, Люис се е възползвал от позициите си в борда на шефовете в няколко компании, с цел да изнася секретна информация сред 2019 и 2021. Той я е предавал на определени персонално от него получатели и ги е насърчавал да влагат за големи облаги. Той даже е превел заем от 500 хиляди $ на водачите на персоналния си аероплан, с цел да се снабдят с дял в компания за произвеждане на медикаменти за рак, за която е знаел, че е получила окуражаващи резултати от клиничен тест. Този тест към момента не е бил обществено притежание.

Люис е дал еднакъв съвет също на две свои любовници, на персонален помощник и на сътрудник по покер. След като компанията разгласи резултатите от клиничните проби, нейните акции скочиха със 17% в границите на един ден. Всички познати на Люис са продали своите дялове с големи облаги скоро по-късно. Първите двама даже са върнали заемите от предприемача по негово гледище.

В обвиняването не се загатва футболен клуб Тотнъм, за който Люис и Леви построиха стадион за над 1 милиард $. Той приема освен мачове от Висшата лига и европейските шампионати, а и от Националната футболна лига на Съединени американски щати (НФЛ).
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР