Британският крал Чарлз Трети присъди титлата херцог на Единбург на

...
Британският крал Чарлз Трети присъди титлата херцог на Единбург на
Коментари Харесай

Принц Едуард е новият херцог на Единбург

Британският крал Чарлз Трети присъди купата херцог на Единбург на най-малкия си брат принц Едуард , спазвайки волята на родителите си, предадоха Ройтерс и ДПА, базирайки се на Бъкингамския замък.

Титлата преди принадлежеше на татко им принц Филип , който умря на 9 април 2021 година на 99-годишна възраст. Филип я получава сутринта на сватбата си с принцеса Елизабет, която по-късно става кралица Елизабет Втора.

Принц Едуард е четвъртото и минимум дете на принц Филип и кралица Елизабет Втора , умряла на 8 септември предходната година на 96-годишна възраст.

Едуард получава купата херцог на Единбург на днешния си 59-и рожден ден. Той ще я носи пожизнено.

— Chris Ship (@chrisshipitv)

" Негово Величество кралят има удоволствието да връчи херцогството на Единбург на принц Едуард, граф на Уесекс и Форфар, по случай 59-ия рожден ден на Негово Кралско Височество ", се споделя в изказването, направено от Бъкингамския замък. " Титлата ще бъде владеене на принц Едуард през целия живот на Негово Кралско Височество ".

Съпругата на Едуард, Софи, която до момента беше графиня на Уесекс, към този момент е херцогиня на Единбург.  Херцогството, което в предишното е било наследствено, обаче няма да се съобщи на сина им, 15-годишния Джеймс, виконт Севърн, когато Едуард почине.

Виконт Севърн ще стане граф на Уесекс и Форфар, когато купата на херцога на Единбург се върне на короната.

Херцогът и херцогинята на Единбург ще бъдат по-късно в града, въодушевил името им, за първия си ангажимент с новите трофеи. 

" Херцогството " е основано за финален път за принц Филип през 1947 година при брака му с принцеса Елизабет, която е носила купата херцогиня на Единбург преди да се възкачи на трона през 1952 година

" Новият херцог и херцогинята на Единбург с горделивост не престават наследството на принц Филип за поощряване на опциите за младежите от всички среди да разпрострат цялостния си капацитет ", се показва още в изказването. 

Едуард също по този начин ще остане до края на живота си граф на Форфар, друга негова купа. Той обаче ще употребява по-висшата шотландска купа херцог на Единбург.

Принц Филип постоянно е желал най-малкият му наследник Едуард да наследи купата му, само че в последна сметка решението е на Чарлз Трети като крал.
Когато се ожениха през 1999 година, принц Едуард и Софи Рис-Джоунс получиха купите граф и графиня на Уесекс. От Бъкингамския замък оповестиха, че Едуард в последна сметка един ден ще наследи татко си като херцог на Единбург, само че едвам след гибелта на Филип и кралицата.
Тогава от двореца споделиха: " Кралицата, херцогът на Единбург и принцът на Уелс също по този начин се съгласиха, че принц Едуард би трябвало да получи херцогството на Единбург с течение на времето, когато актуалната купа, която в този момент има принц Филип, вероятно се върне на короната ".

В сходство с патентните писма, издадени през 1947 година, когато крал Джордж Шести дава купата на Филип, Чарлз наследява Единбургското херцогство след гибелта на татко си, само че не я употребява. Със гибелта на кралица Елизабет Втора преди шест месеца и възкачването на Чарлз Трети на трона, купата се сля с короната и можеше да бъде предоставена на различен.

Въпреки че през 1999 година се съгласи с желанието на татко си, беше обявено, че Чарлз не желае да съобщи херцогството на Едуард, когато стане крал, защото е известно, че той е последовател на " по-стегната монархия ".

Едуард наподобява беше наясно с тази неустановеност, намеквайки в телевизионно изявление след гибелта на принц Филип, че решението дали да получи купата или не ще зависи от принца на Уелс Чарлз, когато стане крал. 

Това е следващата смяна на купа, откакто по-рано тази седмица Хари и Меган , херцог и херцогинята на Съсекс, започнаха публично да употребяват купите принц и принцеса за Арчи и Лилибет.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР