Британският крал Чарлз Трети е присъдил почетни отличия на двама

...
Британският крал Чарлз Трети е присъдил почетни отличия на двама
Коментари Харесай

Създателят на София филм фест е сред отличените от Чарлз III българи - вижте какво разказа пред БНТ

Британският крал Чарлз Трети е присъдил почетни оценки на двама българи в символ на самопризнание за забележителния им принос към укрепването на връзките сред Англия и България, заяви английското посолство в София.

Това са Стефан Китанов - основател и шеф на " София филм фест " и Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на английското посолство в София. Пред Българска национална телевизия Стефан Китанов описа, че е отправил предложение към Чарлз Трети.

Китанов схваща през януари, че ще бъде почетен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя.

" Аз и целият ми екип сме доста щастливи от това самопризнание, тъй като значи, че трудът ни има резултат ", споделя той.

През 1993 и 1994 в партньорство с Британския съвет в София и Лондон Стефан Китанов оргазинизира два емблематични фестивала за кино и музика - Рок Филм Фест. Две години по-късно за първи път у нас показва филмите на " Монти Пайтън " пред българската аудитория.

Натрупаният опит през годините прераства в основаването на Международния кино фестивал София Филм Фест, който е един от основните фестивали освен у нас, само че и в Централна и Източна Европа.

" Моята идея е киното да доближава до феновете ", споделя Стефан Китанов



" Много се веселя, че Негово Величество реши да отличи заслугите на господин Китанов за показване на английското кино в България в продължение на повече от 30 години. Г-н Китанов има забележителен принос за развиването на културните връзки сред Обединеното кралство и България, като предлага отличните английски филми на българските фенове ", разяснява Н. Пр. Роб Диксън, дипломат на Англия в България.

" В партньорство с Британския съвет тук са дошли изключителни имена на английското кино, измежду които още двама членове на групата " Монти Пайтън " - това са Майкъл Пейли и Тери Гилиъм ", изясни Стефан Китанов.

Официалната гала следва през май или началото на юни. Тя ще се състои в резиденцията на английския дипломат.



" Получаването на този медал ми даде опция, отговаряйки на крал Чарлз Трети, да му предложа при идната му аудиенция в България да засади дърво до дървото на Джералдин Чаплин - дъщерята на най-великия британец в киното. Това зад мен е една магнолия, която съм засадил преди 10 години в Трън. Тази година засадих също магнолия в гората на София Филм Фест. Призовавам всички фенове на Българска национална телевизия да бъдат градивни и да засадят дървета, тъй като всички имаме потребност да сме в естетика с природата ", сподели Стефан Китанов.

С медала на Британската империя за принос към укрепването на британско-българските връзки ще бъде награден още един българин - градинарят в английското посолство в София Валентин Въльовски. В продължение на 30 години мъжът развива и поддържа градината на резиденцията. В нея порастват 38 дървета, 30 пълзящи рози и 300 розови храста. През 1998 година крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, трансфорат от Въльовски в основния детайл на градината.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР