Британският крал Чарлз III е присъдил почетни звания директора на

...
Британският крал Чарлз III е присъдил почетни звания директора на
Коментари Харесай

Крал Чарлз III отличи Стефан Китанов и градинар в британското посолство с почетни звания

Британският крал Чарлз III е присъдил почетни звания шефа на „ София филм фест “ Стефан Китанов и Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на английското посолство в София. Двамата българи са отличени в символ на самопризнание за забележителния им принос към укрепването на връзките сред Англия и България, заяви английското посолство в София.

Основателят на СФФ Стефан Китанов, прочут с прозвището си „ Кита “, получава оценката Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на английското кино в България. От английското посолство акцентират значителните му заслуги за популяризирането на тяхното кино в България от трибуната на „ една от най-значимите български културни прояви и водещо кино събитие в Централна и Източна Европа “.

Емблематичният кино фестивал, който се организира към този момент над три десетилетия, в действителност води началото си от едно партньорство с Британския съвет. В средата на 90-те години на предишния век от него се ражда Рок филм фест, по-късно трансформиран в София филм фест. Така през 1996 година българските фенове се срещат с английската комедийна група Монти Пайтън. През годините по-късно СФФ, който приема настоящето си име през 1997 година, продължава да показва английското кино, в това число самодейността на Британския съвет „ Пет кино лентата за свободата “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР