Великобритания отбелязва първата годишнина от смъртта на кралица Елизабет II

...
Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата през
Коментари Харесай

Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата през първата му година като монарх, когато отбеляза една година от смъртта на майка си, кралица Елизабет II.

В кратко изявление, публикувано в петък, 74-годишният британски държавен глава припомни „голямата привързаност“ към майка си, нейния живот и обществена служба.

„Аз също съм дълбоко благодарен за любовта и подкрепата, които бяхме показали на съпругата ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно, за да бъдем полезни на всички вас“, добави той.

Вечестванията ще бъдат скромни в петък, като кралят, който е в имението си Балморал в шотландските планини, не се очаква на официален ангажимент.

Той и съпругата му Камила ще посетят близкия Crathie Kirk, мястото за поклонение на покойната кралица, за лични молитви и момент на размисъл.

Майка му, която беше на трона за рекордните 70 години, почина в Балморал на 96 години след период на влошено здраве.

По време на управлението си тя не отбеляза публично възкачването си, тъй като това беше и годишнината от смъртта на собствения й баща крал Джордж VI през 1952 г.

Миналата година, когато започна своята платинена юбилейна година на 6 февруари, тя прекара деня насаме в имението си Сандрингам в Норфолк, източна Англия.

В Лондон кралската конна артилерия ще отбележи възкачването на Чарлз с церемониален залп с 41 оръдия в Хайд Парк от 12:00 ч. (11:00 GMT).

Членовете на Почетната артилерийска рота – най-старият полк в британската армия – ще изстрелят салют с 62 оръдия от Лондонската кула от 13:00 ч. (12:00 GMT).

И двата полка са участвали в изстрелването на салюти от пистолета на смъртта, за да отбележат смъртта на кралицата, и салюти от прокламацията, за да отбележат новото царуване на Чарлз.

Най-големият син и наследник на краля, принц Уилям, и съпругата му Катрин ще отбележат годишнината с малка частна служба в катедралата Сейнт Дейвид в западен Уелс.

Смъртта на Елизабет II беше сеизмично събитие в британския живот. За повечето живи британци кралицата беше единственият монарх и държавен глава, когото познаваха.

По време на 10-дневния официален траур десетки хиляди хора чакаха до 25 часа на опашка, за да минат покрай забуления със знамена ковчег, който лежеше в Уестминстър Хол в сградата на парламента.

Още повече се напълниха улиците на Лондон и маршрутът на запад до замъка Уиндзор за държавното погребение, което беше излъчено по целия свят пред милионна телевизионна аудитория.

Кралицата беше погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI, Уиндзор, заедно с покойния си съпруг, принц Филип, който почина през 2021 г., баща си и майка си и праха на по-малката си сестра, принцеса Маргарет.

По-рано тази седмица правителството обяви, че национален мемориал на покойния монарх ще бъде въведен в експлоатация „навреме“.

Първата година на Чарлз

В Лондон в четвъртък имаше смесени мнения относно първата година на Чарлз.

Някои смятат, че той е бил прав да не въведе мащабна реформа твърде рано. „Той има труден акт за следване, но мисля, че той ще промени нещата“, каза 61-годишната Джоан Хюз пред новинарската агенция AFP пред Бъкингамския дворец.

Но въпреки 161 официални ангажимента и обиколки на четирите нации на Обединеното кралство, други бяха безразлични към новия крал – и към монархията като цяло.

„Монархията умира“, каза студентката по медицински сестри Мими Джафер-Кларк. „Ако иска това да не умре, тогава трябва да се опита да накара по-младото поколение да го хареса – а ние просто не го правим.“

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР