Британският крал Чарлаз III присъства на бляскав прием във Версай,

...
Британският крал Чарлаз III присъства на бляскав прием във Версай,
Коментари Харесай

Чарлаз III присъства на бляскав прием във Версай

Британският крал Чарлаз III участва на блестящ банкет във Версай, където насочи апел към Франция и Обединеното кралство да съживят връзките си.

Президентът Еманюел Макрон беше хазаин на английския монарх за блестящ прием във Версайския замък в първия ден от тридневното му посещаване. Посещението беше отсрочено през март заради бурните митинги против пенсионната промяна. То има за цел да покаже статута на Чарлз като общественик малко повече от година след гибелта на неговата майка и кралица Елизабет II. Но то също по този начин дава късмет и на двете страни да покажат, че съвсем 120-годишната Entente Cordiale остава жива и здрава, макар от време на време горчивото напрежение, основано от излизането на Англия от Европейски Съюз.

Сред гостите на вечерята бяха светила, вариращи от английската рок легенда Мик Джагър и някогашният управител на  Арсенал Арсен Венгер. Сред тях беше и най-богатият човек в света, магнатът на първокласни артикули Бернар Арно, посочи Агенция Франс Прес.

„ Задължение на всички нас е да съживим нашето другарство, с цел да сме сигурни, че е уместно за предизвикването на този 21-ви век “, сподели Чарлз в своя тост. Въпреки че не загатна непосредствено Брекзит, Чарлз подсети за „ дългата и комплицирана история “ на двете страни. „ Нашите връзки, несъмнено, не постоянно са били напълно ясни “, добави той в тирада както на британски, по този начин и на френски, въпреки и с акцент, само че това впечатли домакините му. Но той изложи оптимистична визия за Entente Cordiale, пактът сред двете съседки, който беше изкован през 1904 година, наричайки го “устойчив съюз ”.

Макрон от своя страна сподели, че „ макар Брекзит… знам, Ваше величество, че ще продължим да пишем част от бъдещето на нашия континент дружно, с цел да посрещнем провокациите и да служим на общите идеите “.

Той разказа визитата на Чарлз като “почит към нашето минало… и гаранция за бъдещето ”.

Менюто включваше деликатеси като наследник омар, подготвен като предястие от звездния готвачка Ан-Софи Пик. Тя сподели, че е била въодушевена от усетите на „ Краля слънце “ Луи XIV, построил Версай. Други посетители на вечерята в блестящата зала на огледалата бяха британската звезда Хю Грант, Шарлот Генсбур и английската актриса Джейн Бъркин.

По-рано Макрон и кралят бяха видяни да беседват другарски. През това време Камила и брачната половинка на Макрон Брижит ги следваха откъм гърба в сходно транспортно средство. След диалозите си в Елисейския замък Чарлз и Макрон изминаха късото разстояние до резиденцията на английския дипломат. По пътя те стопираха за с цел да се ръкуват с доброжелатели на първокласната улица Фобург-Сен-Оноре. Известно е, че френският президент има мощна персонална връзка с Чарлз. Коментатори във Франция разгорещено означиха по какъв начин Макрон неведнъж е докосвал рамото на Чарлз, а Брижит Макрон целува Камила. Това е нов протокол, невъобразим при по-дистанцираната и строга Елизабет II.

И двамата мъже са известни с любовта си към книгите

Макрон подари на Чарлз книга на френския публицист от 20-ти век Ромен Гари и получи особено издание на „ Lettres sur les Anglais “ („ Писма за англичаните “) на Волтер. Посещението на Чарлз се преглежда като продължение на дейностите на премиера Риши Сунак. Той също цели възобновяване на връзките сред двете съседки след турбуленцията около Брекзит. Макрон имаше изключително неприятни връзки с някогашния министър председател Борис Джонсън, който разказа като „ смешник “.

В четвъртък Чарлз ще направи послание пред горната камара на Сената на Франция. Той ще изнесе тирада за околната среда, която от дълго време е една от най-ценните му дела. В последния петък ден той ще се насочи към югозападния град Бордо.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР