Британският журналист Мартин Башир си е послужил с измамни средства,

...
Британският журналист Мартин Башир си е послужил с измамни средства,
Коментари Харесай

Чрез измама взели най-известното интервю на принцеса Даяна, журналистът се извини

Британският публицист Мартин Башир си е послужил с лъжливи средства, с цел да убеди принцеса Даяна да даде скандланото си изявление, излъчено от BBC през 1995 година, твърди в. " Telegraph ", цитирайки без значение следствие.

BBC разгласи през предишния ноември, че ще направи без значение изследване на случая, което беше поверено на някогашния член на Върховния съд Джон Дайсън и бе приветствано от сина на принцесата принц Уилям.

Интервюто, което даде неправдоподобен подтик на кариерата на 58-годишния Мартин Башир, провокира резултата на същинска бомба. Принцесата, умряла в Париж през 1997 година в резултат на автомобилна злополука, тогава за пръв път обществено разкри, че в нейния брак попадат " трима души ". Лейди Ди намекваше за връзката на принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Самата тя също призна, че поддържа любовна връзка по същото време.



Според самостоятелното следствие, представено от " Telegraph ", репортерът бил нарушил журналистическите правила, като фалшифицирал документи за приемане на изявлението. Отговорни фактори в BBC също били забъркани в тази ситуация, защото прикрили дейностите му.

Мартин Башир бил посочил на Чарлз Спенсър, братът на Даяна, извлечения от сметки, които се оказали подправени. Тези документи трябвало да потвърдят, че на избрани лица било платено, с цел да наблюдават брачната половинка на принц Чарлз. А точно тези извлечения подтикнали Спенсър да показа журналиста на сестра си.

В следствие журналистът се извини за употребяваните подвеждащи способи, с които убеждава принцеса Даяна да му даде избухливото изявление. " Беше неуместно да го върша и скърбя доста за това ", съобщи той.

Башир обаче добави, че съгласно него не извлеченията са били определящи за персоналния избор на принцеса Даяна да отговори на въпросите му.

Британската полиция и медийният регулатор на страната взеха решение да не проверяват случая. В средата на май от BBC беше обявено за напускането на господин Башир заради здравни проблеми, напомня Българска телеграфна агенция. От 2016 година той отговаряше за отразяването на религиозните тематики за английската медия.

След изявлението с Лейди Ди репортерът продължи кариерата си в Съединени американски щати, след което още веднъж се завърна на работа в BBC до неговото овакантяване. Освен от принцесата той взе изявление и от Майкъл Джексън за документален филм, пуснат на екран през 2003 година от ITV.

Покойният през днешния ден Крал на попмузиката по-късно се оплака пред английския медиен регулатор, обвинявайки господин Башир за накриво показване на държанието и бащинството му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР