Британският износ на храни и напитки за ЕС се е

...
Британският износ на храни и напитки за ЕС се е
Коментари Харесай

Износът на британските храни и напитки за ЕС се понижи наполовина

Британският експорт на храни и питиета за Европейски Съюз се е намалил с 2 милиарда паунда през първите три месеца на 2021 година В съпоставяне с износа, генериран през същия интервал на 2020 година, в този момент размерът му е два пъти по-малък като спадът възлиза на 47%.

Най-голямо намаляване има при млечните артикули, които са надолу с  90%, съобщи Гардиан, като се базира на данни на държавния отдел за доходи от налози и вносни мита HRMC.

Сред главните аргументи са новите наложителни инспекции, въведени след Брекзит и глобалната  пандемия, като анализаторите  считат, че казусът е систематичен.

“Загубата на този доход е пагубна за нашата промишленост и е сигнал за мащаба на вредите, които английските производители ще търпят в дълготраен проект поради новите търговски ограничавания с Европейски Съюз “, разяснява Доминик Гудие, ръководител на интернационалната Федерация по храните и напитките FDF.
Продукти с максимален експорт от Англия за Европейски Съюз (първо тримесечие на 2021 г.) Спад на годишна базаУиски -1%Шоколад-4%Свинско -15%Сьомга-28%Вино-7%Овесени ядки -28%Джин-28%Бира-11%Екстракти-16%Агнешко-14%Източник: HMRC
Общо износът на храни и питиета за Ирландия се намалява с 71%, за  Испания с 63%, за Италия с 62%, а за Германия с 55%.

Спад има и при вноса от Европейски Съюз – европейските виновност на Острова бележат спад 20%, плодовете 16%, зеленчуците 14%.

За сметка на това нарастване в износа се отбелязва към Китай, Австралия, Саудитска Арабия и Япония, като износът за страни отвън Европейски Съюз в този момент дава отговор на повече от 50% от общия експорт на храни и питиета на Англия. Общият експорт на Англия за целия свят се намалява с 28%.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР