Британският град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на

...
Британският град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на
Коментари Харесай

Ливърпул беше изключен от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Британският град Ливърпул бе изключен от листата на обектите на международното завещание на ЮНЕСКО. Причината са дейностите по крайбрежието, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Решението беше взето с скрито гласоподаване на членовете на комитета за международно завещание, които заседават виртуално в Китай.

От международната организация бяха предизвестили, че строителните действия, измежду които е и построяването на нов стадион на футболен клуб " Евертън ", водят до " необратима загуба ".

Кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън дефинира решението на комитета като " неясно ".

" Нашият обект на международно завещание в никакъв случай не е бил в по-добро положение, откакто се възползва от стотици милиони английски лири вложения в десетки здания и в обществения бранш ", сподели тя.

Андерсън разгласи, че дружно с държавното управление ще изследва дали градът може да апелира решението, което е взето, откакто " за финален път преди 10 години екип на ЮНЕСКО е посещавал града, с цел да го види с очите си ".

Досега ЮНЕСКО е изключвала единствено два обекта от листата, който съществува от 1978 година Това са резерватът за арабски орикс в Оман, изключен през 2007 година и долината на Елба в региона на Дрезден, Германия, през 2009 година

Ливърпул бе включен през 2004 година поради историческия си принос като огромен търговски център на тогавашната Британска империя и архитектурните си забележителности.

Австралия евентуално е получила задоволително поддръжка, с цел да отсрочи за 2023 година гласоподаване на комитета по въпроса дали да дефинира Големия бариерен риф като заплашен естествен обект, съобщи в това време ДПА. Страната е внесла корекция в оферти текст, съгласно която въпросът ще бъде прегледан на последваща сесия и е получила поддръжка от 12 от 21-те страни-членки на комитета. Правителството в Канбера направи всичко по силите си, с цел да предотврати определянето на Бариерния риф като заплашен обект, което би уязвило имиджа на това естествено знамение, носещо стопански изгоди на страната. Австралия кани на визити непознати дипломати, в това число и от страни, които вземат участие в гласуването и им провежда гмуркане в региона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР