Британският финансов министър Куаси Куартенг е бил уволнен днес на

...
Британският финансов министър Куаси Куартенг е бил уволнен днес на
Коментари Харесай

Уволниха британския финансов министър

Британският финансов министър Куаси Куартенг е бил уволнен през днешния ден на  фона на възходящ политически напън и безпорядък на пазарите в Обединеното кралство след по-малко от шест седмици на поста, съобщи Си Ен Би Си.

Очаква се министър-председателят Лиз Тръс да разгласи, че държавното управление ще се откаже от основни обещания за фискална политика, изложени в спорния „ мини-бюджет “ на Куартенг, показан на 23 септември.

Сред политиките, от които кабинетът на Тръс евентуално ще се откаже, са връщането на корпоративния налог на равнище от 19%, откакто някогашният финансов министър Риши Сунак го подвигна на 25%, както и плануваното понижение с 1,2% на налога върху дивидентите.

По-рано този месец английското държавно управление се отхвърли от плануваното унищожаване  най-високата ставка на налога върху приходите, която провокира съществено публично неодобрение, защото щеше да облагодетелства единствено най-заможните хора в страната. Отказа от тази мярка обаче не съумя да успокои пазарите.

Куартенг редуцира визитата си във Вашингтон за срещите на МВФ и Световната банка в четвъртък, с цел да се върне назад в Лондон, до момента в който държавните министри търсят метод да се оправят с пазарния безпорядък, отпушен през последните седмици. Този безпорядък включва ликвидация на дълготрайни държавни облигации, която накара Английската централна банка да се намеси на пазара на облигации, с цел да избави пенсионните фондове от колапс.

Тръс беше подложена на голям напън да премисли икономическата си политика, като изследванията на публичното мнение демонстрираха, че поддръжката за ръководещата Консервативна партия се срутва, като в медиите се появи информация, че  законодателите от нейната лична партия възнамеряват да я смъкват след бурните пет седмици на поста.

Въпреки това и тя, и Куартенг не се отказваха от позициите си през последните дни, обвинявайки критиците на радикалните фискални проекти на държавното управление, че са част от „ коалиция срещу растежа “.

Уволнението на Куартенг го трансформира във финансовия министър с втория най-кратък мандат в историята на страната. По-кратно време на поста прекарва единствено Иън Маклеод, който умира от инфаркт единствено 30 дни, откакто встъпва в служба през 1970 година

От 2019 година насам Обединеното кралство минава през четирима финансови министри, в това число Надхим Захауи, който е с третия най-кратък мандат от 63 дни. Той заемаше поста по време на краткотрайна рокада в кабинета на Борис Джонсън след напускането на Сунак. Преди Риши Сунак министър на финансите беше Саджид Джавид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР