Британският експерт по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който успя да спре

...
Британският експерт по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който успя да спре
Коментари Харесай

Хакерът, който спря вируса WannaCry, арестуван във Вегас

Британският специалист по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който съумя да спре разпространяването на компютърния вирус WannaCry, беше задържан през вчерашния ден в Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хъчинс, прочут с псевдонима " Малуеъртек ", беше задържан в Лас Вегас, където се организира хакерската среща " Деф кон ". Той е упрекнат, че със съучастници е написал и популяризирал програмата " Кронос ", основана за кражба на банковите заплащания онлайн. Спорев управляващите в АЩ задачата на " Кронос " са банковите системи във Англия, Канада, Германия, Полша и Франция. В обвиняването се декларира, че Хъчинс популяризира програмата в противозаконната част от интернет, известна като " тъмната мрежа " (dark net).

22-годишният Хъчинс получи всеобщо самопризнание през месец май, когато съумя да забави вируса изнудвач WannaCry, който порази към 300 000 компютри в 150 страни по света.

Вчера в Съединени американски щати беше издадена присъда и против съветския програмист Максим Сенах. Той получи 46 месеца затвор за компютърни измами и злоупотреби. След приключване на наказването той ще бъде експулсиран от Съединени американски щати. Сенах беше екстрадиран в Съединени американски щати от Финландия през февруари предходната година. На 28 март той се призна за отговорен в нарушаване на американските закони срещу хакерството. Създаденият от него вирус заразил десетки хиляди компютри по света. Целта му била да отклони интернет трафик и да получи доходи от фиктивно " кликане " върху рекламни известия. Арестът на Сенах провокира митинги от страна на съветското външно министерство, което се опълчи и на екстрадицията му в Съединени американски щати, напомня Агенция Франс Прес. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР