Търговецът на дребно в Обединеното кралство Wilko фалира, излагайки на риск 12 000 работни места

...
Британският дискаунт търговец на дребно Wilko заяви, че е попаднал
Коментари Харесай

Британският дискаунт търговец на дребно Wilko заяви, че е попаднал в администрация в четвъртък, форма на защита на кредиторите, която излага на опасност неговите 12 000 работни места.

Семейният търговец на дребно, изправен пред финансова криза след спад в търговията, не успя да осигури спешна инвестиция.

„Не оставихме камък необърнат, когато стана дума за запазване на този невероятен бизнес, но трябва да признаем, че със съжаление нямаме друг избор, освен да вземем трудното решение да влезем в администрацията“, каза главният изпълнителен директор на Wilko Марк Джаксън.

Администраторът PwC няма незабавен коментар.

Wilko, която продава всичко от хардуерни стоки до почистващи продукти, играчки и градинско оборудване, търгува от около 400 магазина в Обединеното кралство и има годишен оборот от 1,2 милиарда паунда (1,53 милиарда долара).

Това е най-голямата жертва на дребно във Великобритания, откакто веригата магазини за смесени стоки McColl's се срина през май миналата година. Впоследствие McColl's беше закупен от групата супермаркети Morrisons.

Пазаруващите се разхождат по Оксфорд Стрийт в Лондон, Обединеното кралство, в петък, 24 март 2023 г. Фотограф: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg чрез Getty Images. Купувачи се разхождат по Оксфорд стрийт в Лондон, Обединеното кралство, в петък, 24 март 2023 г. Фотограф: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg чрез Getty Images. Крис Дж. Ратклиф/Блумбърг/Гети изображения

Джаксън каза, че Wilko има „значително ниво на интерес“, включително индикативни оферти, които биха могли да рекапитализират бизнеса.

Въпреки това, „без гаранция, че можем да завършим сделката в рамките на необходимия срок и като се има предвид паричната позиция, не ни остана друг избор, освен да предприемем това злополучно действие“, каза той.

Wilko стартира като отделен магазин за хардуер в Лестър, Централна Англия, през 1930 г., но се превърна в първата голяма жертва на търговията на дребно на по-трудната икономика на Великобритания, борейки се с висока инфлация и 14 последователни повишения на лихвените проценти от декември 2021 г.

Въпреки свиването на доходите на домакинствата от скока на лихвените проценти и високите нива на инфлация, повечето търговски вериги в Обединеното кралство са търгували стабилно досега тази година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР