Британският авиопревозвач Virgin Atlantic планира листва не Лондонската фондова борса,

...
Британският авиопревозвач Virgin Atlantic планира листва не Лондонската фондова борса,
Коментари Харесай

Ричард Брансън може да загуби мажоритарния си дял във Virgin Atlantic

Британският авиопревозвач Virgin Atlantic възнамерява листва не Лондонската фондова борса, съобщи в. „ Гардиън “.

Борсовият дебют, който се чака да бъде разгласен през есента, евентуално ще принуди милиардера сър Ричард Брансън да се откаже от мажоритарния си дял в компанията. Неговата Virgin Group има 51% от акциите на Atlantic, като останалите са благосъстоятелност на американската самолетна компания Delta Airlines.

Подобно на множеството компании от авиационния бранш, Virgin Atlantic понесе тежки вреди поради пандемията от COVID-19. През април тя регистрира загуба преди данъчно облагане от 659 млн. $ за 2020 година, като броят на пасажерите й е намалял с 80%. За да понижи разноските, компанията редуцира 41% от чиновниците си и " пенсионира " по-рано от предстоящото някои от по-старите си модели самолети.

Миналото лято тя получи избавителен пакет в размер на 1,2 милиарда паунда, в това число 170 млн. паунда заеми от американския хедж фонд Davidson Kempner Capital Management. Брансън, който основава самолетната компания през 1984 година, вложи 200 млн. паунда лични средства посредством продажбата на акции във Vіrgіn Gаlасtіс.

По това време от Atlantic се надяваха, че ще се върнат на облага през 2022 година

Позицията на авиопревозвача бе считана за една от най-нестабилните измежду английските самолетни компании, защото Virgin Atlantic рядко излизаше на облага през последните години.

Листването на Atlantic може да се окаже рисков ход, защото акциите на фирмите от авиационния бранш са на много ниски равнища, като тези на притежателя на British Airways - IAG и easyJet не престават да са доста под равнищата, при които се търгуваха преди пандемията. Предвид настоящите ограничаващи ограничения против пътуванията в доста страни, вложителите показват опасения по отношение на бавното възобновяване на промишлеността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР