Британският астрофизик Стивън Хокинг смята, че черните дупки са врати

...
Британският астрофизик Стивън Хокинг смята, че черните дупки са врати
Коментари Харесай

Черните дупки са вход към друга вселена, потвърди Хокинг


Британският астрофизик Стивън Хокинг счита, че черните дупки са порти към друга галактика, оповестява The Independent, като се базира на публикация на учения, оповестена в изданието Physical Review Letters.

Черните дупки не са толкоз страшни, колкото е признато да се счита, а погълнатата от тях материя – това твърди Хокинг в новата си публикация, написана взаимно с физиците Андрю Строминджър от Харвард и Малкълм Пери от Кеймриджкия университет.

Ако теорията на Хокинг, получила утвърждение от сътрудниците му, е вярна, то тя ще помогне да се реши един от основните парадокси, свързани с черните дупки. Хокинг опровергава теорията, че всичко, което попада в черната дупка, изчезва безследно и окончателно.

Учените от 60-те години на ХХ век разказват една от границите на този феномен с формулировката „ черната дупка няма коса “, което значи, че всички черни дупки с идентичен заряд, маса и скорост на въртене ще се разказват и наподобяват еднообразно.

През 1975 година Хокинг позволява, че черните дупки последователно ще изчезват заради квантови резултати на хоризонта на събитията, изпускайки сила във тип на излъчване (лъчение на Хокинг). Тази догадка прочее поражда проблем за теоретиците.

Става дума за това, че изпарението на черните дупки и рождението на излъчване подразбират, че съвсем цялата информация за квантовото положение на частиците, погълнати от черната дупка, като се изключи тяхната маса, заряд и скорост на въртене, ще се губят окончателно, което опонира на законите на квантовата физика.

Според новото проучване на Хокинг част от погълнатата от черните дупки информация ще се просмуква на открито във тип на фотони с съвсем нулева сила, оставащи на мястото на изпаряващата се черна дупка – той назовава това събитие „ мека коса “.

По подобен метод информацията ще се съхранява на границата на тази област, наричана небосвод на събитията. Фотоните ще встъпват като преносители на информация, на тях ще бъдат записани данните за свойствата на частиците, „ изядени “ от черната дупка.

„ Черните дупки не се явяват безконечен затвор, както се смяташе по-рано – съобщи Хокинг през 2015 година. – Ако ви се коства, че сте попаднали в черна дупка, не се предавайте. Има излаз. “ Но съгласно неговата доктрина няма връщане в нашия свят, т.е. в изходната точка – субектът ще се озове в различно пространство.

Новата догадка на Хокинг и сътрудниците му се базира на това, че е невероятно да се унищожи информацията, защото следователно не би съществувало минало. „ Това е това минало, което ни припомня кои сме. Без него се губи нашата еднаквост “, споделя физикът.

  • Странната орис на един човек в черна дупка

„ Меките фотони “ участват във Вселената в голямо количество, само че заради свръхмалката сила е извънредно мъчно да се виждат, а да се снеме информацията от тях, е напряко невероятно.

Идеята за „ меката коса “ на Хокинг не взема решение напълно – остава неразбираемо къде отива тя. Но теорията въпреки всичко дава принадлежности за решение на тази задача.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР