Британският антарктически институт (BAS) обяви появата на нов айсберг -

...
Британският антарктически институт (BAS) обяви появата на нов айсберг -
Коментари Харесай

Айсберг с размер 1550 km² се отчупи от ледения шелф на Антарктида

Британският антарктически институт (BAS) разгласи появяването на нов айсберг - голям мразовит блок с повърхност от 1550 квадратни километра се е откъснал от антарктическия шелфов лед Брант, написа Science Alert.
Изследователите забелязали първите признаци, предшестващи загубата на великански размер от масата на ледника, преди 10 години - тогава за първи път станаха забележими големи пукнатини на шелфа. По-късно се случиха две зрелищни отчупвания на великански айсберги.
Преди малко повече от година мразовит блок с повърхност от 1270 квадратни километра се отдели от ледения шелф на Антарктида, а през вчерашния ден ледникът е изгубил друга част от себе си - мразовит блок с повърхност от 1550 квадратни километра.
Глациологът от BAS Доминик Ходжсън разяснява, че разпадането на ледника не се дължи на изменението на климата, което форсира загубата на морски лед в Арктика и елементи от Антарктика. Образуването на нови айсберги е станало вследствие на изцяло натурален развой.
Преди 11 месеца последното разединение на великански айсберг се случи покрай английската изследователска станция Halley VI. През 2016-2017 година мобилната изследователска станция трябваше да бъде преместена навътре в ледения континент заради обстоятелството, че пукнатини заплашваха да откъснат английската станция от сушата. Оттогава учените са там единствено през антарктическото лято - от ноември до март. В момента в Британската арктическа станция има към 25 души. Не се оповестява за потърпевши. Предполага се, че учените ще бъдат изведени от станцията при започване на февруари.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР