Британският алпинист Робин Фишър загина днес при слизане от връх

...
Британският алпинист Робин Фишър загина днес при слизане от връх
Коментари Харесай

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Британският планинар Робин Фишър почина през днешния ден при слизане от връх Еверест (8848 м), оповестиха локални публични лица и в. " Гардиън ", представени от Ройтерс и ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

От началото на пролетта на разнообразни върхове в непалските Хималаи са починали 18 души, включително 8 на Еверест, отбелязва Ройтерс. Според ТАСС починалите в този алпинистки сезон са 20, от които 10 на Еверест.

44-годишният Фишър е умрял от безсилие поради прекомерно дълго нанагорнище и мъчно слизане в така наречен " зона на гибелта ", известна с ниските равнища на О2, на височина 8600 м. Той бил придружаван от шерпи, които сменили кислородната му бутилка и му предложили вода, само че не могли да го спасят.

Гарет Мадисън от американска планинарска компания, която спонсорира алпинисти на Еверест съобщи, че доста от тях не са задоволително готови и нямат нужната поддръжка за безвредно нанагорнище и слизане.

В. " Гардиън " означи, че причина за гибелта на алпинистите в Хималаите са били тежките климатични условия и скупчването на хора по пътя към даден връх и назад, поради които алпинистите прекарват повече време от нормалното на прекомерно огромна височина, където има сериозен риск от гибел от сърдечна непълнота поради безсилие, дефицит на О2 и обезводняване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР