Британските военни биха могли да са извършили военни престъпления в

...
Британските военни биха могли да са извършили военни престъпления в
Коментари Харесай

Прикривали военни престъпления на британската армия в Ирак и Афганистан

Британските военни биха могли да са направили военни закононарушения в Ирак и Афганистан , в това число убийства и изтезания на цивилни, а дейностите им да бъдат прикрити от военното управление на страната. Това се показва в секретни документи, достъп до които получи английският вестник Sunday Times и BBC.

Позовавайки се на военни следователи, проверяващи дейностите на английските военни в Ирак и Афганистан, тези медии осведомиха по какъв начин един от военните членове на Специалната военновъздушна работа (SAS), особено звено на английските въоръжени сили, направил убийства, както и случаи на побой, т.е. изтезания против пандизчии и половото принуждение против тях от бойци на шотландския военен отряд Black Watch.

Според Sunday Times, следствията били фокусирани върху три случая. В един от тях, командос на SAS, за който се твърди, че прострелял три деца и млад мъж в Афганистан през 2012 година, до момента в който пиели чай вкъщи си. В публикацията се отбелязва, че това дело е трансферирано на военната прокуратура, само че тя не му е дала ход. Вторият случай се отнася до хипотетичното принуждение през 2003 година на пандизчии в иракския затвор Басра и ликвидиране на двама души. Третият случай се отнася до убийството на иракски служител на реда през 2003 година

Министерството на защитата на Англия пък съобщи, че " полицията е провела обширни следствия на изказвания за английско държание в Ирак и Афганистан ". " Независимата военна прокуратура реши да не образува наказателно гонене по нито един от случаите, които са били отнесени за разглеждане ", отбелязва Министерството на защитата на Кралството.

Британският боен контингент по време на войната в Ирак (2003 - 2011 г.) е вторият по величина след Съединени американски щати и наброява 45 хиляди души. Общо 179 английски войски са убити вследствие на спора. По време на войната в Афганистан (2001 - 2015) английските въоръжени сили изгубиха 456 убити войски
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР