Британските работодатели очакват да увеличат заплащането на своя персонал с

...
Британските работодатели очакват да увеличат заплащането на своя персонал с
Коментари Харесай

Работодателите в Обединеното кралство готвят най-голямото увеличение на заплатите от 10 години

Британските работодатели чакат да усилят заплащането на своя личен състав с най-голямо движение от близо 10 години насам, само че все пак контрактуваното покачване на заплатите на служащите с 3% ще изостава от бързо растящата инфлация, демонстрират резултати от изследване, оповестено в понеделник и представено от Ройтерс.

Планираните междинни годишни нараствания на заплатите през 2022 година, в това число при частните и обществените работодатели, се покачиха до 3,0% от 2,0% три месеца по-рано, като това е най-високото, откогато компанията Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) CIPD стартира да употребява актуалната си методология за оценка на заплащането на труда през зимата на 2012/13 година.

Английската централна банка следи пазара на труда и рисковете за инфлационна серпантина, обвързвана с покачването на заплатите, защото преценя какъв брой още би трябвало да увеличи лихвените проценти от рекордното съвсем нулево равнище, което беше реалност след старта на коронавирусната пандемия.

През декември 2021 година и през януари 2022 година АЦБ увеличи главната английска рента, защото предвижда, че инфлацията на потребителските цени ще доближи връх от към 7,25% през април и ще бъде приблизително 5,75% през актуалната година. Тя също по този начин предвижда, че приходите на работещите ще се покачат с 3,75% тази година, което би изправило английските семейства пред най-големия спад на техните приходи поради високата инфлация от 30 години насам.

Решението на АЦБ беше повлияно и от нейно лично изследване измежду работодателите, което сподели, че английските компании възнамеряват повишение на заплатите с близо 5% през 2022 година, което би представлявало доста по-голямо приблизително нарастване на заплатите, в сравнение с други изследвания демонстрират все още.

" Въпреки че фирмите чакат да дадат рекордни хонорари на чиновниците си тази година, множеството хора ще видят, че действителните им заплати ще спаднат на фона на високата инфлация “, означи Джонатан Бойс, икономист на CIPD.

Проучването на CIPD сподели, че 70% от работодателите възнамеряват да наемат личен състав през първото тримесечие на 2022 година и единствено 11% от интервюираните възнамеряват съкращения.

Почти половината от работодателите обаче оповестяват, че имат проблеми с попълването на свободните работни места, а две трети чакат сходни проблеми през идващите шест месеца.

Над четири пети от работодателите са възнамерявали преразглеждане на заплащането на труда през 2022 година, като 40% от тях чакат нарастване на главното възнаграждение, 7% чакат заледяване на заплащането и 1% чакат понижение.

CIPD интервюира 1006 английски работодатели сред 6 януари и 30 януари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР