Британските преговарящи за Брекзит обмислят да поискат от ЕС по-дълъг

...
Британските преговарящи за Брекзит обмислят да поискат от ЕС по-дълъг
Коментари Харесай

Британските преговарящи за Брекзит обмислят да поискат от ЕС по-дълъг „преходен период“

Британските договарящи за Брекзит обмислят да изискат от Европейски Съюз по-дълъг „ временен интервал “ от препоръчаните до момента две години, заради угриженост, че той няма да бъде задоволително дълъг за подготовката на страната да напусне организацията. Вестник „ Индипендънт “ цитира източник в Брюксел, че британците са повдигнали въпроса на последните срещи и се чака да го издигнат отново при подновяването на договарянията.

Възможността за удължение на „ преходния интервал “ идва на фона на недоволството от крайната десница в редиците на ръководещите тори за превръщането на Англия във „ васална страна “ и задаващия се следващ кръг от договаряния за Брекзит. Позовавайки се на източник в Брюксел, днешното издание на „ Индипендънт “ написа, че английски дипломати са признали, че има потребност „ преходният интервал “ да продължи след 2021 година и те ще се опитат да уредят въпроса на идващите договаряния.

Още през ноември вицепремиерът на Ирландия Саймън Ковъни съобщи, че „ двугодишният временен интервал е нереалистичен “. Министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл даже напряко предложи интервал от 3-4 години. Главният договарящ от Европейски Съюз Мишел Барние бе декларирал, че преходният интервал би трябвало да завърши до 31 декември 2020 година, а Тереза Мей в нейната прословута тирада във Флоренция изиска преход в границите на към две години.

Удължаването на „ преходния интервал “ обаче тревожи евроскептиците, тъй като на Англия ще се наложи през това време да одобри всички нови европейски закони без обаче да има право да взема отношение по тях. Говори се, че Тереза Мей скоро ще бъде изправена пред избор на съмнение в нейната Консервативна партия, поради следваната от нея линия по Брекзит. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР