Британските потребители на App Store заведоха колективен иск срещу Apple,

...
Британските потребители на App Store заведоха колективен иск срещу Apple,
Коментари Харесай

Британски потребители на App Store завеждат дело срещу Apple

Британските консуматори на App Store заведоха групов иск против Apple, потвърждавайки, че са принудени да заплащат високи цени за електронни артикули и услуги заради монополната политика на производителя на смарт телефони. Както организация АП заяви във вторник, сумата на желае може да доближи 1,5 милиарда английски лири (2,12 милиарда долара), защото броят на засегнатите консуматори в Обединеното кралство се прави оценка на близо 20 милиона. 

Ищците търсят обезщетение за всички притежатели на Англия на мобилни устройства на Apple, закупили приложения и абонаменти, както и електронни артикули или услуги в приложения или игри на App Store след 1 октомври 2015 година За всички сходни заплащания Apple получава комисионна от 30% (в началото на годината в някои случаи тя е била понижена до 15%), което принуждава разработчиците на приложения да надуват цените. Те не могат да предложат други възможности на потребителите, защото Apple разрешава инсталиране на приложения единствено от App Store и заплащане единствено съгласно личните си правила. Искът ще бъде прегледан от Лондонския апелативен съд по конкуренция, предава. 

" App Store беше отлично място, отстъпвайки място на доста вълнуващи и новаторски услуги, които са от изгода за милиони хора, в това число и за мен. Въпреки това 13 години след основаването си, тя към момента няма опция за милиони консуматори. Apple прецизно управлява достъпа до света на приложенията и начислява такси за влизане и потребление, което е изцяло безпричинно. Това е недопустимо държание на монополист ", съобщи уредникът на правосъдния развой Рейчъл Кент, която преподава курс по цифрова стопанска система в King`s College London.

През март Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство стартира инспекция на активността на Apple поради недоволства от разработчици на приложения по отношение на разпоредбите на App Store, които те смятат за нечестни и преобладаващи за конкуренцията. През юни 2020 година антикорупционните инспекции против компанията бяха инициирани и от Европейската комисия след съмнения, че характерностите на App Store и Apple Pay не дават отговор на наредбите на Европейски Съюз. 

Този месец Калифорния стартира антимонополно дело против Apple от Epic Games, което търси забележителна смяна на пазара на мобилни приложения. След като известната й игра Fortnite беше отстранена от App Store и Гугъл Play в опит да заобиколи механизмите за заплащане в магазина, Epic Games оглави коалиция от разработчици, които да предявяват искания против Гугъл и Apple.

Популярният производител на електронни устройства също е упрекнат, че дава преимущество на личните си приложения пред трети страни от разпоредбите на App Store. Apple счита изказванията на разработчиците за неоснователни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР