Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били

...
Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били
Коментари Харесай

Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предупредени от съветник за мъчения и убийства на опоненти там

Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предизвестени от собствен консултант, че политическите съперници в тази африканска страна се изтезават и убиват, заяви Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е станало броени седмици преди държавното управление на премиера Борис Джонсън да се опита да пренасочи претенденти за леговище във Англия към Руанда. В момента се води спор сред кабинета, който се опитва  да резервира мненията в загадка, и три медийни организации - Би Би Си и вестниците " Таймс " и " Гардиън " - които желаят материалите да бъдат оповестени.

Първият полет до Руанда, плануван за юни, бе спрян, откакто Европейският съд по правата на индивида постанови, че Висшият съд в Лондон следва изцяло да изследва дали тази политика е законна. Изслушването е планувано за идващия месец.

Вчера английското държавно управление изиска от Висшия съд да постанови, че делото не би трябвало да включва 11 съответни коментара за Руанда от неназован чиновник на министерството на външните работи, чието мнение е било поискано. Въпросният човек, специалист по африканските въпроси, бил помолен по-конкретно да прегледа документа " Политиката на Руанда - осведомителна записка " - формален и обществен отчет за страната и обстановката с правата на индивида там.

В имейл, изпратен до сътрудниците си, рецензентът е сложил под въпрос тона на отчета и дали той отразява тъкмо обстановката в Руанда. Служителят написал, че в страната има “държавен надзор, сигурност, структури за наблюдаване на национално равнище, а политическата съпротива не се толерира - случайното задържане, изтезанията и даже убийствата са допустими способи на кавга ".

Британското министерство на вътрешните работи упорства за мораториум върху елементи от отговора на самостоятелния рецензент с аргумента, че тяхното разгласяване би нанесло забележителна щета на интернационалните връзки и би основало проблеми за националната сигурност. Съдия ще се произнесе през идващите дни дали някой от материалите би трябвало да бъде непокътнат в загадка.

Адвокатът, представляващ медийните организации, сподели пред съда, че скритите доказателства евентуално са най-критичният материал по случая към проекта за изпращане на бежанци в Руанда. Британската общност би трябвало да узнае за материалите, с които държавното управление е разполагало по време на вземането на оспорваните решения, доказателствата, за които се твърди, че са претеглени и оправдават тази политика, както и аргументите, заради които е решено тя да продължи, съобщи той.

След като първият полет до Руанда беше анулиран, английският вътрешен министър Прити Пател сподели, че няма да бъде възпряна да направи вярното нещо, тъй като политиката е изцяло съвместима със закона.

Много неправителствени организации разкритикуваха проекта, избран от бежанци като нечовечен. Англиканската черква и депутати от опозицията също се оповестиха срещу тази политика на държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР