Британските компании са изправени пред въвеждането от 1 януари на

...
Британските компании са изправени пред въвеждането от 1 януари на
Коментари Харесай

Нови митнически проверки за фирмите при внос на стоки във Великобритания

Британските компании са изправени пред въвеждането от 1 януари на дълго отлаганите митнически инспекции, планувани в съглашението за Брекзит, съобщи Ройтерс. Мярката ще засегне импорт от Европейския съюз на стойност 314 милиарда $ годишно. Великобритания напусна общия пазар при започване на 2021 година и до момента в който Европа незабавно наложи инспекции на стоките, Лондон отсрочи въвеждането на цялостен митнически надзор. 

От 1 януари 2022 година европейските компании, доставящи артикули във Англия, ще би трябвало да попълнят подробни митнически заявления, а търговците ще би трябвало да потвърждават, че тези артикули имат право да влизат в страната без мита според условията на разпоредбите за генезис, предава Българска телеграфна агенция.

Вицепрезидентът на Федерацията на дребния бизнес (FSB) Мартин Мактаг предизвести, че прекосяването към инспекции на вноса евентуално ще провокира обилни разтърсвания, в миг когато бизнесът така и така страда от проблемите с веригите за доставки поради коронавирус пандемията и от дефицита на личен състав. Според изследване на федерацията една трета от дребните вносители не са наясно с измененията, а измежду тези, които знаят какво следва, едвам една четвърт са готови. 

Излизането на Англия от най-големия в света търговски блок към този момент се отрази на английския експорт за Европа, защото съглашението за Брекзит планува попълването на голям брой документи от фирмите и заплащане на такси за преместване на артикули през границата. 

Проучване на Британските търговски камари от октомври сподели, че 45% от фирмите дефинират търговията със артикули с Европейски Съюз като доста или релативно сложна по отношение на 30% през януари, когато съглашението влезе в действие. 

Привържениците на Брекзит настояват, че в случай че Англия прояви повече сръчност, с течение на времето ще може да се възползва от по-бързо растящи пазари, и че доста огромни компании са съумели да се приспособяват към измененията, наемайки спомагателен личен състав за оформянето на документите. 

По-малките компании обаче се затрудняват. Онези, които изнасят дребни партиди храна или облекло, осъзнават, че към този момент не са финансово жизнеспособни. 

Шейн Бренън, изпълнителен шеф на Федерацията на хладилните вериги (CCF), чиито членове транспортират замразени или охладени храни, означи, че транспортните разноски са се нараснали с към 400 английски лири (540 долара). По думите му, дребните европейски компании в последна сметка ще престанат да изнасят за Англия, защото експортът на храни в този момент изисква декларация за сигурност, митническа декларация и съобщение до осведомителната система на пристанищата, наречена Служба за транспортни средства за артикули (Goods Vehicle Movement Service (GVMS). 

Допълнителни ветеринарни инспекции са планувани за вноса на храни от юли 2022 година. Пълният митнически надзор сред Северна Ирландия и Англия бе отсрочен, с цел да могат да продължат договарянията с Европейски Съюз в опит да бъде усъвършенствана системата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР