Британските и европейските преговарящи работиха до късно през нощта в

...
Британските и европейските преговарящи работиха до късно през нощта в
Коментари Харесай

Сделката за Брекзит – основна тема на срещата на върха на ЕС

Британските и европейските договарящи работиха до късно през нощта в четвъртък с вярата да показват в последната минута контрактувана договорка за Брекзит на водачите на Европейски Съюз, които се събират на къса европейска среща на върха, заяви Агенция Франс Прес.

И двете страни обявиха, че са покрай намиране на общи положения за контракт, който да подсигурява, че Англия ще напусне следено европейския блок, от който е част от съвсем половин век.

Но договарящите трябваше да изгладят разликите си за това по какъв начин ръководената от Англия Северна Ирландия ще остане под европейския Данък добавена стойност режим. Също по този начин не е ясно дали английският министър председател Борис Джонсън ще успее да продаде договорката вкъщи.

Преговарящият от страна на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че е имало „ добър прогрес и работата продължава “, преди да осведоми за среднощната среща водещи евродепутати. Но други европейски източници предизвестиха, че това не е свършената договорка. Те допуснаха, че Джонсън се бори да завоюва поддръжката на своите съдружници от Демократична партия на Северна Ирландия.

Източник от Европейски Съюз съобщи, че хипотетичното съглашение „ е несигурно политически в Лондон “. Но Даунинг Стрийт отхвърли информациите, че Демократичната партия на Северна Ирландия ще бъде проблем и съобщи, че в Брюксел би трябвало да се доработят някои детайлности.
„ Почти сме подготвени “, съобщи европейски представител и добави: „ Всичко е решено, с изключение на използването на Данък добавена стойност в Северна Ирландия. “
Европейски представители, близки до договарянията, обявиха, че съглашение е малко евентуално за една нощ, само че че посланиците на Европейски Съюз ще се срещнат в четвъртък сутринта още веднъж, преди 28-те водачи на Европейски Съюз да дойдат за двудневната си среща на върха.

Брюксел обаче остава песимистичен, че окончателният юридически текст може да бъде приключен преди края на срещата на върха, само че водачите могат първо да дадат политическото си утвърждение, с цел да отворят пътя за обвързващо правно съглашение, което ще бъде финализирано през идващите седмици.

Междувременно водачите от Европейски Съюз се надяваха, че срещата на върха може да се размине с казуса Брекзит и да се концентрира също върху дебата за бюджета на Европейски Съюз, поканата за започване на договаряния със Северна Македония и Албания и рецесията в връзките с Турция. Европейските водачи също смятаха да решат дали да дадат утвърждението си за правене финален контракт за овакантяване с Англия.

„ Основите на съглашението са подготвени и на доктрина бихме могли да приемем тази договорка с Англия и да избегнем хаоса и нещастието, свързани с неконтролирано, безредно овакантяване “, съобщи Доналд Туск, президент на Европейския съвет, за полската TVN24.

Британският министър председател Борис Джонсън пък е декларирал пред министрите от кабинета си, че „ има опция да се обезпечи добра договорка, само че ние към момента не сме постигнали сделка и остават нерешени проблеми “, съобщи представител на Даунинг стрийт.

Двудневната среща на върха на Европейски Съюз би трябвало да стартира късно в четвъртък, само че въпросът за Брекзит може да бъде отсрочен до петък, в случай че текстът на съглашението се нуждае от повече работа върху него.
Джонсън даде обещание да изведе Англия от Европейския съюз на 31 октомври, със или без съглашение за бракоразвод и да поддържа стопански връзки с някогашните си сътрудници.
Британския държавен отчет, оповестен в сряда, добави тежест на опасенията от стопански срив при положение на излизане от без договорка, прогнозирайки понижаване на 45-65% в търговията с континента до една година.

На този декор английският министър по въпросите на Брекзит Стивън Баркли настоя: „ Ние сме решени да напуснем на 31 октомври. Смятаме, че най-хубавият метод да реализираме това е със договорка, с цел да напуснем безпрепятствено и подредено “.

По-интензивните договаряния бяха обновени тази седмица, откакто Англия смекчи позицията си за митническия статут на провинция Северна Ирландия, с цел да реализира съглашение преди срещата на върха.

Дипломатически източник от Европейски Съюз сподели за Агенция Франс Прес, че според договорката, която се договаря, Северна Ирландия ще остане в Данък добавена стойност регламента на Европейски Съюз, с цел да се обезпечи безпроблемна търговия с Ирландия, която е член на Европейски Съюз. Това обаче ще изисква нов механизъм, защото Обединеното кралство ще работи със личните си правила за Данък добавена стойност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР