Британските депутати гласуваха да се пренесат двете камари на парламента

...
Британските депутати гласуваха да се пренесат двете камари на парламента
Коментари Харесай

Британският парламент ще се мести заради ремонт


Британските депутати гласоподаваха да се пренесат двете камари на Народното събрание в други пространства поп време на идния ремонт на Уестминстърския замък.

Ремонтът е очакван да продължи няколко години и ще коства на английската хазна няколко милиарда паунда. Състоянието на открития през 1871 година замък в неоготически жанр, намиращ се на брега на Темза, е плачевно. За преместването на Народното събрание гласоподаваха 236 депутати, а срещу – 220. В признатото решение се споделя, че Камарата на общините и Камарата на лордовете ще се върнат в историческата постройка, колкото се може по-скоро.

По-рано интернационалната одиторска компания Deloitte оцени приблизителната стойност на ремонта на сумата 3.5 – 4 милиарда паунда, при изискване, че Народното събрание напусне постройката.

По-скъпият и комплициран вид би бил, в случай че парламентаристите продължат да работят и по време на ремонта, който да се прави поетапно в продължение на 32 години. Тогава той би коствал 5.7 милиарда паунда.

Още през 2016 година обща парламентарна комисия разгласи, че основите на постройката се разрушават и има риск покривът да пропадне, каменната обшивка се разрушава поради нечистия въздух. Вътрешността на постройката не е в по-добро положение – течащи тръби, повреди в електрическата апаратура, а също така при последния ремонт през 40-те години е употребен азбест, за който се знае, че е канцерогенен. Планира се ремонтът да стартира през 2023 година

Средновековният замък, в който се обитава английският парламент е изгорен през 1834 година От него е останала единствено централната зала. Тя е включена в сегашната постройка, която е издигната по план на архитектите Чарлз Бери и Огъстъс Пюджин. Най-прочутият детайл от него е часовниковата кула с камбаната, известна като Биг Бен. От 2012 година кулата публично е наречена на кралица Елизабет Втора. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР