Британските държавни облигации, валутата и акциите на местните компании се

...
Британските държавни облигации, валутата и акциите на местните компании се
Коментари Харесай

Британските пазари скочиха след данъчния обрат на правителството

Британските държавни облигации, валутата и акциите на локалните компании се покачиха в понеделник, откакто новият министър на финансите Джеръми Хънт анулира елементи от проекта за стопански напредък на премиера Лиз Тръс. Канцлерът сподели, че данъчните промени ще донесат в хазната в допълнение 32 милиарда паунда (36 милиарда долара) годишно.

Плановете на неговия предходник бяха корпоративният налог да остане 19%. Сега Хънт обаче взема решение да резервира проектите от времето на Борис Джонсън и ставката ще скочи до 25% от идната година.

С противоположния завой Хънт се пробва да постави завършек на хаоса на пазара на облигации, който последва след предходните проекти на държавното управление. Той също по този начин сподели, че държавният таван на цените на силата ще важи единствено до април и ще бъде преразгледан по-късно, оповестява Reuters.

Инвеститорите споделиха, че измененията на Хънт са добре пристигнали, само че действително те са върнали Англия към нейното състояние от края на септември и към момента страната се намира в нестабилно икономическо положение и се управлява от мощно отслабен министър-председател.

Хънт мина през тясната бездна сред политическия императив и икономическия императив и се оправя добре на този стадий. Очевидно към този момент имахме прилична пазарна реакция и фактът, че продължаваме да виждаме рухването на доходността, има смисъл “, сподели Джеймс Ати, капиталов шеф в abrdn.

„ Но ние не считаме, че това в действителност отстранява изцяло проблемите пред Англия. Все още приказваме за съвсем неизбежна криза, която ще бъде съпроводена от висока инфлация. Това наподобява стагфлационно, което е доста неловко място, тъй че Банката на Англия има доста работа за извършване “, добави той.

Доходността на дълготрайните облигации на Обединеното кралство, която се движи назад съразмерно на цените, остана по-ниска след изказването. 30-годишните облигации в Обединеното кралство се намалиха с към 40 базисни пункта до 4.382%, а 20-годишните облигации са надолу до 4.48%.

Докато в исторически проект спадът на доходността би представлявал огромно повишаване на цените, в понеделник те единствено се върнаха до равнищата, следени предходната седмица – отражение на голямата неустойчивост на пазара неотдавна.

След изказването паундът скочи с цели 1.4% до 1.1332 $.

Лондонският FTSE-100 се увеличи с 0.5%, а показателят FTSE-250 на локално фокусирани компании със междинна капитализация надмина европейските си съперници с 1%.
Какво следва?
След известието в понеделник вложителите и търговците започнаха да мислят за идващите стъпки и какво значат те за пазарите. Мозъчният концерн Institute for Fiscal Studies приказва за бюджетна черна дупка от 62 милиарда паунда, което би било съвсем двойно повече от нарастването на приходите, оповестено от Хънт.

Всичко се върна там, където бяхме преди Квартенг и преди мини бюджета, само че към момента не е несъмнено във връзка с това накъде ще продължим, какъв брой дълго ще остане Тръс на мястото си и какво Хънт ще разкрие, когато получим действителния бюджет на 31-ви “, сподели Питър МакКалъм, пълководец по ставките в Mizuho.

Политическата неустановеност също остава, като коефициентите на букмейкърите демонстрират, че Тръс няма да бъде министър-председател до края на годината.

Това има значение за пазарите в международен мащаб, защото въпреки паундът да се връща почти на мястото, където беше преди минибюджета от 23 септември, той остава мощно неустойчив, като придвижването на стерлинга и английските лихви движат другите валути и пазарите на държавни облигации по света.

Спекулантите усилиха експозицията си към паунда с една пета през последната седмица – най-вече от два месеца, съгласно данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Всички погледи са ориентирани и към Банката на Англия, която би трябвало да се срещне на 3 ноември. Паричните пазари демонстрират, че има 76% късмет централната банка да увеличи лихвите със 75 базисни пункта на съвещанието при започване на идващия месец.

Изводът за Банката на Англия е, че с по-твърда фискална позиция дейностите на паричната политика могат да си разрешат да бъдат по-малко нападателни “, разясниха анализаторите на Nomura

Те споделят, че бюджетът от 31 октомври може да отиде доста по-далеч, като включва повече нараствания на налозите, понижаване на обособени разноски, спестявания от успеваемост и вероятно даже действителни съкращения на приходи.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР