Британски учени съобщиха, че за пръв път са открили птичи

...
Британски учени съобщиха, че за пръв път са открили птичи
Коментари Харесай

За първи път: Учени откриха заразени с птичи грип бозайници близо до Антарктида

Британски учени оповестиха, че за пръв път са разкрили птичи грип при бозайници покрай Антарктида, предадоха ДПА и Ройтерс.
 
Патогенът е открит при морски слонове и морски котки, оповестиха от английската държавна Агенция за здравето на животните и растенията. Вирусът е открит и при доминикански чайки и антарктически рибарки.

За вируса H5N1 са изследвани животни на остров Южна Джорджия, който се намира в южната част на Атлантическия океан на същата географска широчина като Огнена земя. Това е станало, откакто през октомври там са открити няколко мъртви птици от типа кафяв морелетник (Stercorarius antarcticus).

Вирусът евентуално е пренесен от мигриращи птици от Южна Америка и от този момент се е популяризирал измежду тюлените и разнообразни типове птици на острова.

" Предаването и разпространяването на това заболяване главно е естествен феномен и продължаваме да подчертаваме смисъла на прецизната биосигурност за всички, които влизат в Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови ", споделя Лора Синклер Уилис от управата на английските презморски територии Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови.

Вирусът H5N1 заплашва деликатната и неповторима екосистема на Антарктида, предизвести шефът на английската Агенция за здравето на животните и растенията Иън Браун.

Разпространението на птичия грип в района съставлява риск за огромните популации от морски птици и морски бозайници.

" Ако птичият грип продължи да се популяризира в целия субантарктически район, това може да заплаши доста нежната екосистема и евентуално да изложи на риск редица доста огромни популации от морски птици и морски бозайници ", отбелязва Браун.

Тестовете на албатроси и великански буревестници на остров Бърд край крайбрежията на Южна Джорджия обаче са негативни. Не са постъпвали и известия за по-висока от междинната смъртност измежду пингвините, отбелязва ДПА.

Това не е първият случай, в който птичи грип е открит при бозайници. Експерти в северната част на Аляска наскоро откриха вируса на птичия грип в мъртва бяла мечка. 

Преди това са регистрирани случаи на заразяване на тюлени в Европа и Америка, на норки в Северна Испания и на лисици и видри в Англия, напомня ДПА.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР