Британски учени са съхранили пълния човешки геном върху кристална 5D

...
Британски учени са съхранили пълния човешки геном върху кристална 5D
Коментари Харесай

Учени съхраниха човешкия геном върху кристал, който може да издържи милиарди години

Британски учени са съхранили цялостния човешки геном върху кристална 5D памет във формата на диск с вярата, че по този метод ще бъде обезпечен проект за връщане на човечеството след хиляди, в случай че не и милиони години, ако то изчезне, оповестява Българска телеграфна агенция.

Екипът от Изследователския център по оптоелектроника (ORC) към университета на Саутхемптън сподели също, че революционният формат за предпазване на данни, който е в положение да оцелее милиарди години, може да се употребява и за записване на геномите на застрашени растителни и скотски типове, които са изправени пред изгубване.

Говорител на университета изясни, че за разлика от други формати за предпазване на данни, чието положение се утежнява с времето, тези кристали могат да съхраняват до 360 терабайта информация (в най-големия размер) без загуба в продължение на милиарди години, даже при високи температури.

През 2014 година кристалът беше почетен със Световен връх на Гинес за най-издръжлив материал за предпазване на данни.

" Кристалът е еквивалент на разтопен кварц - един от най-издръжливите в химично и термично отношение материали на Земята. Той може да издържи на високи и ниски крайности на заледяване, огън и температури до 1000 градуса Целзий. Кристалът може също по този начин да издържи директна мощ на удара до 10 тона на квадратен сантиметър и също така не се трансформира при дълго излагане на галактическа радиация ", изясни представителят.

Екипът от университета на Саутхемптън, управителен от професор Питър Казански, употребява свръхбързи лазери за точно регистриране на данни в наноструктурирани кухини, насочени в силициев диоксид - с размери на детайлите до 20 нанометра.

" За разлика от маркирането единствено върху повърхността на двуизмерен лист хартия или магнитна лента, този способ на шифроване употребява две оптични измерения и три пространствени координата, с цел да запише целия материал, откъдето идва и 5D в името му ", изяснява представителят.

Професор Казански сподели, че въпреки понастоящем да не е допустимо синтетично да се основават хора, растения и животни единствено благодарение на генетична информация, дълголетието на този  кристал значи, че информацията ще бъде разполагаем, в случай че в миналото бъде реализиран сходен прогрес.

Той уточни основаването на синтетична бактерия от екипа на доктор Крейг Вентър през 2010 година

" От работата на други учени знаем, че генетичният материал на елементарни организми може да бъде синтезиран и употребен в съществуваща клетка за основаване на жизнерадостен жив образец в лаборатория ", споделя професор Казански. 

" Кристалът открива благоприятни условия пред други откриватели да изградят постоянно вместилище на геномна информация, от която могат да бъдат възобновени комплицирани организми като растения и животни, в случай че науката в бъдеще разреши това ", добавя той. 

Кристалът се съхранява в архива " Паметта на човечеството " - специфична капсула на времето в солна пещера в Халщат, Австрия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР